Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Taki omlet można podać dzieciom powyżej 1. roku życia.
  • Jest źródłem potasu, wapnia, magnezu, witamin A oraz C i beta karotenu.

Omlet owsiankowy z młodą botwinką

2 sztuki, 348 kcal

1 sztuka: 174 kcal

Białko: 6,3 g

Tłuszcze: 4,8 g

Węglowodany przyswajalne: 17,4 g

WW= 1,7

Błonnik: 4,1 g

Potas: 227 mg

Wapń: 145,5 mg

Magnez: 56 mg

Żelazo: 2,4mg

Witamina A: 114µg

Beta karoten: 687 µg

Witamina C: 17 mg

  • Jogurt kokosowy może wywołać reakcje alergiczne u osób z alergią na orzechy.

Omlet owsiankowy z młodą botwinką

Omlet owsiankowy z młodą botwinką

Czas przygotowania 15 minuty
Ilość porcji 2
Kalorie 174 kcal

Składniki
  

  • 50 g płatków owsianych bezglutenowych górskich
  • 50 ml gorącej przegotowanej wody
  • ½ opakowania naturalnego jogurtu kokosowego (80 g)
  • 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki młodej botwinki (łodyżki wraz z listkami)
  • sól himalajska różowa drobna
  • pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia

dodatkowo

  • świeży koperek
  • naturalny jogurt kokosowy

Przygotowanie
 

  • Płatki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 5 minut.
  • Dodajemy jogurt i siemię lniane, miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę.
  • Dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz drobno pokrojoną botwinkę, mieszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wykładamy połowę ciasta, przykrywamy patelnię pokrywką, smażymy na małym ogniu, aż omlet będzie się odrywał od patelni, gdy nią poruszymy.
  • Przewracamy omlet na drugą stronę, dosmażamy przez chwilę.
  • Wykładamy na talerz, podajemy ze świeżym koperkiem i naturalnym jogurtem kokosowym.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating