Omlet owsiankowy z młodą botwinką
Czas przygotowania 15 minuty min.
Ilość porcji 2
Kalorie 174 kcal
Składniki
- 50 g płatków owsianych bezglutenowych górskich
- 50 ml gorącej przegotowanej wody
- ½ opakowania naturalnego jogurtu kokosowego (80 g)
- 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki młodej botwinki (łodyżki wraz z listkami)
- sól himalajska różowa drobna
- pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
dodatkowo
- świeży koperek
- naturalny jogurt kokosowy
Przygotowanie
- Płatki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 5 minut.
- Dodajemy jogurt i siemię lniane, miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę.
- Dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz drobno pokrojoną botwinkę, mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wykładamy połowę ciasta, przykrywamy patelnię pokrywką, smażymy na małym ogniu, aż omlet będzie się odrywał od patelni, gdy nią poruszymy.
- Przewracamy omlet na drugą stronę, dosmażamy przez chwilę.
- Wykładamy na talerz, podajemy ze świeżym koperkiem i naturalnym jogurtem kokosowym.