Naleśniki orkiszowe podstawowe
Naleśniki z dodatkiem owoców czy domowego dżemu możemy przygotować nie tylko na śniadanie, ale również na deser lub lekki obiad. U nas często goszczą na stole, zwłaszcza gdy mam mało czasu na przygotowanie posiłku. Naleśniki orkiszowe podstawowe według tego przepisu mogą stanowić bazę do wytrawnych krokietów albo zawijasów przypominających tortille.Przepis pochodzi z książki "Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót".Znajdziesz w niej 100 przepisów na codzienne dania.Aż 205 tradycyjnych przepisów umieściłam w specjalnym zestawie 2 MAGicznych książek.Z doświadczenia wiem, że najwięcej problemów sprawia rodzicom przerabianie domowych, tradycyjnych przepisów na te bez mleka czy jajek.Rozwiązanie tego problemu także umieściłam w książce, w postaci tabeli z 20 zamiennikami jajka. Z taką ściągawką przerobienie przepisów nie będzie już stanowić problemów.Czego jeszcze dowiesz się z MAGicznych książek? Wejdź i przeczytaj!Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 15 minuty min.
Ilość porcji 6
Składniki
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 275-300 ml napoju okriszkowego
- 1 łyżecz. proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 1 szczypta soli morskiej
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól i proszek do pieczenia, a następnie mieszamy.
- Dolewamy napój orkiszowy o temperaturze pokojowej. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na kilka minut, aby odpoczęło.
- Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, nalewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki z obu stron.
- Podajemy od razu na gorąco, z dżemem lub owocami. Możemy je też później odsmażać.