Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Jeśli użyjemy innej mąki, zmieni się konsystencja ciasta i będziemy musieli dolać więcej płynu.
  • Ciasto naleśnikowe bez jajek powinno przypominać to tradycyjne. Gdy jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki.
  • Można użyć także innego napoju roślinnego, np. owsianego lub ryżowego.
  • Takie naleśniki świetnie wychodzą z dodatkiem budyniu waniliowego. Można je przygotować także z dodatkiem 3 łyżek aquafaby – zalewy z puszki z ciecierzycą.
  • Do smażenia naleśników najlepiej sprawdza się patelnia z nieprzywierającym dnem. Polecam patelnie granitowe, teflonowe i żeliwne.
  • Przepisy na naleśniki bezglutenowe znajdziesz w książkach Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato, Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na jesień i zimę oraz Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.

Naleśniki orkiszowe podstawowe

Naleśniki orkiszowe podstawowe

Naleśniki z dodatkiem owoców czy domowego dżemu możemy przygotować nie tylko na śniadanie, ale również na deser lub lekki obiad. U nas często goszczą na stole, zwłaszcza gdy mam mało czasu na przygotowanie posiłku. Naleśniki orkiszowe podstawowe według tego przepisu mogą stanowić bazę do wytrawnych krokietów albo zawijasów przypominających tortille.
Przepis pochodzi z książki "Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót".
Znajdziesz w niej 100 przepisów na codzienne dania.
Aż 205 tradycyjnych przepisów umieściłam w specjalnym zestawie 2 MAGicznych książek.
Z doświadczenia wiem, że najwięcej problemów sprawia rodzicom przerabianie domowych, tradycyjnych przepisów na te bez mleka czy jajek.
Rozwiązanie tego problemu także umieściłam w książce, w postaci tabeli z 20 zamiennikami jajka. Z taką ściągawką przerobienie przepisów nie będzie już stanowić problemów.
Czego jeszcze dowiesz się z MAGicznych książek? Wejdź i przeczytaj!
Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 15 minuty
Ilość porcji 6

Składniki
  

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 275-300 ml napoju okriszkowego
  • 1 łyżecz. proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1 szczypta soli morskiej

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól i proszek do pieczenia, a następnie mieszamy.
  • Dolewamy napój orkiszowy o temperaturze pokojowej. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na kilka minut, aby odpoczęło.
  • Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, nalewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki z obu stron.
  • Podajemy od razu na gorąco, z dżemem lub owocami. Możemy je też później odsmażać.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating