Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Z ciasta na oponki możemy także wyczarować małe pączki.

Najlepsze oponki wychodzą na napoju orkiszowym!

Margarynę lub masło klarowane możemy zastąpić stopionym olejem kokosowym lub innym olejem roślinnym o uniwersalnym smaku.

Gdy zamienimy niektóre składniki w przepisie, np. mąkę typ 700 na 500 lub zastosujemy inny napój roślinny, ciasto może wyjść zbyt klejące. Dosypujemy wtedy niewielką ilość dodatkowej mąki i wyrabiamy do uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta.

Jeśli zamieniamy mąkę na bardziej razową, zwiększamy wówczas ilość mokrych składników z uwagi na to, że mąka razowa chłonie ich więcej.

Do smażenia można użyć oleju rzepakowego, ponieważ posiada wysoką temperaturę dymienia, co umożliwia bezpieczne smażenie.

Każdorazowo do smażenia używamy świeżego oleju.

Oponki bez sera możemy podać dzieciom najlepiej po 2. roku życia. Młodszym dzieciom nie zaleca się tego typu potraw ze względu na dodatek cukru i smażenie.

Najlepsze oponki bez sera

Oponki bez sera

Tradycja tłustoczwartkowych wypieków jest na tyle silna w naszym środowisku, że chyba już nikt nie wyobraża sobie tego dnia bez pączków, faworków czy oponek.
Wyczarowując ten przepis, byłam bardzo szczęśliwa.
Kiedy pierwsze oponki podałam dziecku do spróbowania, usłyszałam w zamian pisk radości.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas smażenia 15 minuty
Ilość porcji 20 do 40 sztuk w zależności od wielkości

Składniki
  

  • 180 ml napoju orkiszowego
  • 2 łyżeczki naturalnego octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 50 g drobnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki stopionej wegańskiej margaryny lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej typ 700
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
  • pół łyżeczki cynamonu lub kardamonu
  • cukier puder trzcinowy do oprószenia można pominąć
  • 0,75-1 l oleju rzepakowego lub ryżowego do smażenia

Przygotowanie
 

  • Do średniej wielkości płaskiego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go do temperatury 175°C.
  • W misce umieszczamy mleko z octem jabłkowym, ekstrakt wanilii oraz cukier, miksujemy, dodajemy stopioną margarynę lub masło klarowane.
  • Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cynamon lub kardamon, mieszamy.
  • Przelewamy składniki mokre do suchych, miksujemy, aż się połączą, wyrabiamy ręcznie aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
  • Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 7 mm, wykrawamy koła o średnicy 5–7 cm. W środku każdego koła wycinamy dziurkę, by powstał kształt oponki.
  • Na rozgrzany tłuszcz delikatnie kładziemy po kilka sztuk oponek, tak aby podczas smażenia nie stykały się ze sobą i nie dotykały dna, smażymy około 2 minut z obu stron.
  • Usmażone, rumiane oponki wykładamy na ręcznik papierowy, odsączamy nadmiar tłuszczu, opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating