Oponki bez sera
Tradycja tłustoczwartkowych wypieków jest na tyle silna w naszym środowisku, że chyba już nikt nie wyobraża sobie tego dnia bez pączków, faworków czy oponek.Wyczarowując ten przepis, byłam bardzo szczęśliwa.Kiedy pierwsze oponki podałam dziecku do spróbowania, usłyszałam w zamian pisk radości.
Czas przygotowania 15 minuty min.
Czas smażenia 15 minuty min.
Ilość porcji 20 do 40 sztuk w zależności od wielkości
Składniki
- 180 ml napoju orkiszowego
- 2 łyżeczki naturalnego octu jabłkowego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 50 g drobnego cukru trzcinowego
- 2 łyżki stopionej wegańskiej margaryny lub masła klarowanego (nie dla wegan)
- 350 g mąki orkiszowej jasnej typ 700
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
- pół łyżeczki cynamonu lub kardamonu
- cukier puder trzcinowy do oprószenia można pominąć
- 0,75-1 l oleju rzepakowego lub ryżowego do smażenia
Przygotowanie
- Do średniej wielkości płaskiego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go do temperatury 175°C.
- W misce umieszczamy mleko z octem jabłkowym, ekstrakt wanilii oraz cukier, miksujemy, dodajemy stopioną margarynę lub masło klarowane.
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cynamon lub kardamon, mieszamy.
- Przelewamy składniki mokre do suchych, miksujemy, aż się połączą, wyrabiamy ręcznie aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
- Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 7 mm, wykrawamy koła o średnicy 5–7 cm. W środku każdego koła wycinamy dziurkę, by powstał kształt oponki.
- Na rozgrzany tłuszcz delikatnie kładziemy po kilka sztuk oponek, tak aby podczas smażenia nie stykały się ze sobą i nie dotykały dna, smażymy około 2 minut z obu stron.
- Usmażone, rumiane oponki wykładamy na ręcznik papierowy, odsączamy nadmiar tłuszczu, opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.