Muszle nadziewane cukinią i szpinakiem
Inspirację dla tego dania zaczerpnęłam z książki z daniami włoskimi. Powstała bardzo pyszna potrawa, którą możemy modyfikować w zależności od tego, jakich składników użyjemy. Nadziewane muszle podaję najczęściej jako danie kolacyjne lub obiadowe. Świetnie sprawdzą się także jako przystawka podczas rodzinnych spotkań
Czas przygotowania 25 minuty min.
Czas pieczenia 10 minuty min.
Ilość porcji 15 sztuk
Kalorie 750 kcal
Składniki
- 15 sztuk makaronu typu duże muszle bezglutenowego lub bezjajecznego z glutenem
- 200 g boczku wędzonego tradycyjnie opcjonalnie
- 200 g świeżego szpinaku lub jarmużu
- 2 pieczarki
- ½ cukinii
- ¼ cebuli
- 1 ząbek czosnku opcjonalnie
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub olej roślinny np. z pestek winogron
- 1 łyżka płatków drożdżowych opcjonalnie
- sól himalajska
- świeżo zmielony biały pieprz
- 8 pomidorków koktajlowych
- świeża rukola opcjonalnie
Przygotowanie
- Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
- Boczek obieramy ze skórki i zbędnego tłuszczu,kroimy w drobną kosteczkę.
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy pokrojony boczek i drobno posiekaną cebulę. Smażymy je na małym ogniu przez około 2 minuty, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku oraz drobno pokrojone, wcześniej umyte i obrane pieczarki, mieszamy, a w razie konieczności dodajemy 1–2 łyżki oleju.
- Cukinię myjemy i oczyszczamy z nasion. Twardą część drobno kroimy i wsypujemy na patelnię. Całość dusimy pod przykryciem przez 2 minuty.
- Dodajemy drobno pokrojony, wcześniej umyty i pozbawiony ogonków szpinak. Mieszamy i smażymy chwilę pod przykryciem, aż zmięknie.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy płatki drożdżowe, mieszamy i studzimy.
- Gotowy farsz małą łyżeczką nakładamy do ugotowanych muszli.
- Pomiędzy muszlami układamy połówki pomidorków koktajlowych.
- Rozgrzewamy piekarnik do 160°C w opcji termoobiegu.
- Na kilka minut przed podaniem naczynie z muszlami wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Danie podajemy na gorąco, posypane rukolą.