Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Ten mus jest odpowiedni także podczas stosowania diety warzywno-owocowej. Po więcej przepisów sięgnij do książki “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”.

Mus dyniowy z jabłkiem

Mus dyniowy z jabłkiem

Nie jestem zwolenniczką gotowych rozwiązań kulinarnych zwłaszcza dla maluchów, moje dzieci nawet nie lubiły jeść dań ze słoiczków. Wiem, że takie gotowe rozwiązania są często pomocne dla wielu mam, zwłaszcza podczas wyjazdów, urlopów i gdy jesteśmy zabiegani.
Warto jednak domowym sposobem samemu przygotować pyszny deser dla malucha. Wystarczy upiec sezonowe jesienne produkty, zmiksować i gotowe.
Przygotowanie składników zajmuje nie więcej niż 5 minut, piecze piekarnik więc mamy czas na inne czynności, a potem wystarczy przełożyć upieczone składniki do miseczki, zblendować i cieszyć się ich smakiem.
Najważniejszy w tym wszystkim jest dobór odpowiedniej jakości składników, ja wybieram ekologiczne warzywa i owoce, oraz dołożenie miłości i ciepła.
Taki mus przy wprowadzaniu do diety możemy przygotować wyłącznie z dyni, lub wyłącznie z jabłek. Dynia piżmowa jest naturalnie słodka, więc ta moim zdaniem najlepiej się nadaje do deserowych dań.
Zapraszam po prosty przepis i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 10 minuty
Ilość porcji 350 g

Składniki
  

  • 200 g upieczonej dyni
  • 2 upieczone jabłka ok. 150 g
  • cynamon można pominąć

Przygotowanie
 

  • Upieczoną dynię piżmową bez skórki miksujemy wraz z upieczonym jabłkiem bez skórki i nasion, świątecznie i dla większych dzieci doprawiamy do smaku szczyptą cynamonu i gotowe.

Jak upiec dynię i jabłka?

  • Dynię piżmową myjemy, kroimy w 2 cm krążki, obieramy ze skórki i układamy w żaroodpornym naczyniu.
  • Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda (u mnie przy użyciu specjalnego prostego wykrawacza), układamy w naczyniu obok dyni.
  • Nagrzewamy piekarnik do 175°C w opcji z termoobiegiem i pieczemy przez 20-30 minut.
  • Przekładamy upieczoną dynię do miseczki, dodajemy miąższ z upieczonego jabłka, ewentualnie wsypujemy szczyptę cynamonu i blendujemy na mus.
  • Podajemy na ciepło, lub przechowujemy w lodówce do 4 dni i podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do innych ulubionych dań.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating