Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

W przypadku karobu w proszku, który jest naturalnie słodki, można pominąć syrop klonowy.

Jeśli zrobimy taki mus na bazie mleka kokosowego, będzie miał bardziej kremową konsystencję.

Zwiększając ilość napoju roślinnego, zwiększamy także ilość nasion chia.

Osoby z alergią na kakao, mogą zamiennie zastosować karob w proszku, a nawet melasę z chleba świętojańskiego w płynnej postaci. Ich dodatek naturalnie osłodzi deser.

Kakao ma wiele właściwości prozdrowotnych, jeśli więc nie musisz z niego rezygnować, jedz na zdrowie, bo wydłuża życie.

Kakao jest dobrym źródłem magnezu i przeciwutleniaczy. Pobudza, poprawia nastrój i relaksuje. Poprawia koncentrację, chroni serce i układ sercowo-naczyniowy, a także zmniejsza ryzyko próchnicy zębów i obniża ryzyko cukrzycy.

Mus chia czekoladowy

Mus chia czekoladowy

Taki mus czekoladowy możemy przygotować zarówno dla dzieci, jak i dla osób dorosłych.
Życzę smacznego deseru.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas chłodzenia 15 minuty
Ilość porcji 3

Składniki
  

  • 3 łyż. nasion chia
  • 300 ml napoju roślinnego u mnie kokosowo-ryżowy
  • 1 pełna łyż. ciemnego kakao lub 2 łyżki karobu w proszku
  • 2 łyż. syropu klonowego
  • 1 łyżecz. pasty waniliowej lub wanilia w proszku albo ekstrakt z wanilii
  • kilka kropel soku z cytryny można pominąć

dodatkowo:

  • czerwone owoce np. maliny, truskawki, porzeczki, pestki granatu

Przygotowanie
 

  • Do kielicha blendera wkładamy wszystkie składniki.
  • Miksujemy na gładki mus, przekładamy do pucharków, odstawiamy na 15 minut, aby mus zgęstniał.
  • Jeśli chcemy uzyskać bardziej zwartą konsystencję deseru, mus należy wstawić na kilka godzin do lodówki.
  • Podajemy ze świeżymi czerwonymi owocami.

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating