Mus chia czekoladowy
Taki mus czekoladowy możemy przygotować zarówno dla dzieci, jak i dla osób dorosłych.Życzę smacznego deseru.
Czas przygotowania 10 minuty min.
Czas chłodzenia 15 minuty min.
Ilość porcji 3
Składniki
- 3 łyż. nasion chia
- 300 ml napoju roślinnego u mnie kokosowo-ryżowy
- 1 pełna łyż. ciemnego kakao lub 2 łyżki karobu w proszku
- 2 łyż. syropu klonowego
- 1 łyżecz. pasty waniliowej lub wanilia w proszku albo ekstrakt z wanilii
- kilka kropel soku z cytryny można pominąć
dodatkowo:
- czerwone owoce np. maliny, truskawki, porzeczki, pestki granatu
Przygotowanie
- Do kielicha blendera wkładamy wszystkie składniki.
- Miksujemy na gładki mus, przekładamy do pucharków, odstawiamy na 15 minut, aby mus zgęstniał.
- Jeśli chcemy uzyskać bardziej zwartą konsystencję deseru, mus należy wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Podajemy ze świeżymi czerwonymi owocami.