Miecznik w panierce bezglutenowej
Miecznik to duża ryba morska, oceaniczny drapieżnik.Jak smakuje miecznik?To bardzo smaczna ryba o delikatnie różowym mięsie. Nie znalazłam w niej ości.Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 20 minuty min.
Ilość porcji 1
Składniki
- porcja miecznika ok. 200 g
- 2 łyż. mąki owsianej bezglutenowej do obtoczenia
- 2 łyż. zmielonych płatków owsianych bezglutenowych (zmielone nie do końca na mąkę) do zawiesiny
- ok. 4-5 łyż. zimnej wody
- sól himalajska i świeżo zmielony pieprz biały
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
- Rybę płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące, odkładamy na czysty talerz.
- Zmielone płatki owsiane rozprowadzamy w ok. 5 łyżkach wody, uzyskując zawiesinę o jednolitej konsystencji przypominającej gęstą śmietanę.
- Następnie rybę moczymy z obu stron w gęstej zawiesinie z mąki i od razu umieszczamy na rozgrzanej patelni.
- Smażymy na oleju lub maśle klarowanym rumieniąc z obu stron.
- Podajemy ze sprawdzoną zieleniną.