Mazurek z polewą kajmakową
Mazurek to nasze ulubione ciasto wielkanocne. Jego bezglutenowa wersja powstała specjalnie dla mojego alergika, gdy był dodatkowo na diecie bezglutenowej. Nikt z domowników nie zorientował się,że to nie jest tradycyjna wersja ciasta.
Czas przygotowania 15 minuty min.
Czas chłodzenia 30 minuty min.
Ilość porcji 1 sztuka o średnicy ok. 27 cm
Składniki
- 150 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki jaglane
- 25 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru trzcinowego (można pominąć)
- 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki gorącej wody
- 130 g wegańskiej margaryny lub masła klarowanego (nie dla wegan
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200–250 ml dżemu z czarnych porzeczek
- polewa kajmakowa
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder.
- Świeżo zmielone siemię lniane łączymy z gorącą wodą by wytworzyła się kleista papka.
- Zimną margarynę dodajemy do suchych składników dokładnie łączymy tłuszcz z mąką, najlepiej za pomocą zimnego noża lub specjalnej siekaczki.
- Dodajemy papkę z siemienia lnianego, wodę i sok z cytryny.
- Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy w folię spożywczą, chłodzimy w lodówce około 30 minut.
- Okrągłą formę do tarty (około 27 cm średnicy) oprószamy mąką.
- Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
- Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkowujemy schłodzone ciasto na średnicę około 30 cm. Przekładamy je do formy i dociskamy do brzegów, tworząc mały boczny rant.
- Ciasto nakłuwamy widelcem, kładziemy na nim wycięty kawałek papieru do pieczenia i obciążamy równomiernie specjalnymi ceramicznymi kulkami lub np. fasolą.
- Ciasto pieczemy około 10 minut, zdejmujemy papier z obciążeniem i dalej pieczemy około 10 minut, aż się delikatnie zarumieni.
- Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.
- Na wystudzone ciasto nakładamy warstwę gęstego dżemu z czarnej porzeczki.
- Gotową, jeszcze ciepłą polewę kajmakową szybko, równomiernie rozlewamy po cieście, przykrywając nią dżem.
- Odstawiamy do przestudzenia.