Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Łosoś jurajski i risotto cytrynowe

Łosoś jurajski i risotto cytrynowe

Szybki obiad w 30 minut? Takie lubię najbardziej.
Łosoś jurajski w połączeniu z cytrynowym risotto to propozycja na wykwintne i lekkostrawne danie.
Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę smacznego!
Czas przygotowania 30 minuty
Ilość porcji 4

Składniki
  

na risotto:

  • 300 g ryżu arborio do risotto
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina dla dzieci pominąć
  • sok z 1/2 cytryny
  • starta skórka z jednej cytryny bio
  • 2 łyż. oliwy z oliwek lub masła klarowanego nie dla wegan
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka lub mała cebula
  • kawałek świeżej ostrej papryki można pominąć przy uczuleniu na pyłek brzozy
  • sól himalajska różowa drobna
  • świeżo zmielony czarny pieprz pominąć przy uczuleniu na pyłek brzozy

dodatkowo:

  • 400 g łososia jurajskiego ze skórką
  • 4 plasterki cytryny
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól himalajska drobna
  • świeżo zmielony czarny pieprz pominąć przy uczuleniu na pyłek brzozy
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie
 

risotto:

  • Najpierw ryż dokładnie płuczemy, odsączamy z wody.
  • Następnie wywar warzywny łączymy z winem.
  • Potem na dużej patelni z grubym dnem, na średnim ogniu rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy drobno posiekane cebulę, czosnek i ostrą papryczkę, szklimy krótką chwilę.
  • Dodajemy ryż, smażymy na średnim ogniu, mieszamy.
  • Kiedy ryż będzie już suchy dodajemy sok z połowy cytryny i startą skórkę z cytryny, ponownie mieszamy.
  • Następnie porcjami ok. 100 ml wlewamy do ryżu wywar warzywny z winem, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu wchłonięcia się płynu.
  • Ponownie dolewamy porcję wywaru i tak postępujemy do ostatniej porcji płynu, aż wywar całkowicie wsiąknie, a ryż będzie miękki.
  • Na koniec danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia.
  • Podajemy od razu, gorące, posypane zieloną natką pietruszki lub świeżym rozmarynem.

łosoś:

  • Łososia opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrawamy na dwie lub trzy porcje, oprószamy solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem oliwy, skórką do dołu.
  • Następnie na wierzchu ryby układamy plasterki cytryny, a obok gałązkę świeżego rozmarynu.
  • Potem rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy ok. 20 minut, w tym samym czasie przygotowujemy risotto.
  • Podajemy na ciepło na risotto cytrynowym.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating