Łosoś jurajski i risotto cytrynowe
Szybki obiad w 30 minut? Takie lubię najbardziej.Łosoś jurajski w połączeniu z cytrynowym risotto to propozycja na wykwintne i lekkostrawne danie.Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę smacznego!
Czas przygotowania 30 minuty min.
Ilość porcji 4
Składniki
na risotto:
- 300 g ryżu arborio do risotto
- 500 ml wywaru warzywnego
- 100 ml białego wytrawnego wina dla dzieci pominąć
- sok z 1/2 cytryny
- starta skórka z jednej cytryny bio
- 2 łyż. oliwy z oliwek lub masła klarowanego nie dla wegan
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka lub mała cebula
- kawałek świeżej ostrej papryki można pominąć przy uczuleniu na pyłek brzozy
- sól himalajska różowa drobna
- świeżo zmielony czarny pieprz pominąć przy uczuleniu na pyłek brzozy
dodatkowo:
- 400 g łososia jurajskiego ze skórką
- 4 plasterki cytryny
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- sól himalajska drobna
- świeżo zmielony czarny pieprz pominąć przy uczuleniu na pyłek brzozy
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
risotto:
- Najpierw ryż dokładnie płuczemy, odsączamy z wody.
- Następnie wywar warzywny łączymy z winem.
- Potem na dużej patelni z grubym dnem, na średnim ogniu rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy drobno posiekane cebulę, czosnek i ostrą papryczkę, szklimy krótką chwilę.
- Dodajemy ryż, smażymy na średnim ogniu, mieszamy.
- Kiedy ryż będzie już suchy dodajemy sok z połowy cytryny i startą skórkę z cytryny, ponownie mieszamy.
- Następnie porcjami ok. 100 ml wlewamy do ryżu wywar warzywny z winem, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu wchłonięcia się płynu.
- Ponownie dolewamy porcję wywaru i tak postępujemy do ostatniej porcji płynu, aż wywar całkowicie wsiąknie, a ryż będzie miękki.
- Na koniec danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia.
- Podajemy od razu, gorące, posypane zieloną natką pietruszki lub świeżym rozmarynem.
łosoś:
- Łososia opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrawamy na dwie lub trzy porcje, oprószamy solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem oliwy, skórką do dołu.
- Następnie na wierzchu ryby układamy plasterki cytryny, a obok gałązkę świeżego rozmarynu.
- Potem rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy ok. 20 minut, w tym samym czasie przygotowujemy risotto.
- Podajemy na ciepło na risotto cytrynowym.