Lasagne z mięsem
Tę typowo włoską potrawę serwuję wyłącznie w okresie jesienno‑zimowym, gdy nie pylą już żadne rośliny. Pomidory wywołują reakcje alergiczne z pyłkami brzozy, lateksem i pyłkami traw. To danie o wysokiej zawartości histaminy, więc bądźmy ostrożni. Lasagne bez sera wyczarowałam po to, by udowodnić, że nie ma potrawy, której nie dałoby się przygotować w wersji bez podstawowych alergenów. Jest pyszna!Takie danie możemy przygotować także w wersji z cukinią zamiast makaronu albo zupełnie warzywne jak w mojej książce Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów.
Czas przygotowania 7 godziny godzin
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 453 kcal
Składniki
- 500 g zmielonego mięsa z indyka
- 1 pasternak lub marchew opcjonalnie
- 1 mała cebula biała
- 2 ząbki czosnku opcjonalnie
- zioła prowansalskie lub tymianek
- 250–375 ml przetartych pomidorów
- 500 ml rosołu lub wywaru warzywnego
- 1 łyżka syropu klonowego opcjonalnie
- sól morska
- świeżo zmielony biały pieprz
- 3 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego
- 9 płatów bezjajecznego makaronu typu lasagne lub bezglutenowego
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- sos beszamelowy bez glutenu*
Przygotowanie
- Marchew lub pasternak myjemy, obieramy, kroimy w talarki.
- Przygotowujemy gęsty sos beszamelowy.
- Na głębokiej patelni na maśle lub oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Dokładamy pokrojoną marchew lub pasternak i smażymy około 2 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Zwiększamy ogień, dodajemy zmielone mięso. Smażymy je na brązowy kolor, cały czas mieszając, a grudki rozgniatając widelcem.
- Dolewamy wywar lub rosół i gotujemy całość około 10 minut. Dodajemy przetarte pomidorycukier i zioła, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy około 40 minut, często mieszając.
- Gdy płyn wyparuje, a pozostanie gęsty sos mięsny, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Naczynie do zapiekania lasagne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwą suchego makaronu.
- Na makaron wykładamy cienką warstwę gęstego sosu mięsnego, a następnie warstwę sosu beszamelowego (jeśli ostygł i zgęstniał, podgrzewamy go chwilę, aby łatwiej się rozsmarowywał). Czynność powtarzamy 3 razy.
- Posypujemy płatkami drożdżowymi.
- Naczynie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 30–40 minut.
- Upieczone danie odstawiamy na 10 minut, następnie kroimy i podajemy gorące.