Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Oprócz pełnowartościowego białka mięso z indyka dostarcza selenu, który m.in. stymuluje odporność i aktywność tarczycy oraz zapobiega chorobom zapalnym.
  • Danie to przeznaczone jest dla dzieci od 3. roku życia.

Lasagne z mięsem

4 porcje bez sosu, 1813 kcal

1 porcja bez sosu: 453 kcal

Białko: 32,3 g

Tłuszcze: 17,4 g

Węglowodany: 40,2 g

Błonnik: 4,4 g

Wapń: 64,5 mg

Żelazo: 4,5 mg

Magnez: 70 mg

Potas: 920,9 mg

Cynk: 4,7 mg

Witamina B1: 0,6 mg

Witamina B2: 0,7 mg

Niacyna: 10,7 mg

Witamina B6: 0,7 mg

Witamina B12: 2,4 µg

Foliany: 130,5 µg

NKT: 3,4 g

  • Na pomidory mogą silnie zareagować uczuleni na pyłki traw i brzozy.
  • W pestkach pomidora wykryto białka tzw. spichrzowe, które mogą dawać silne reakcje alergiczne u osób uczulonych na ziarna sezamu, słonecznika, orzechów i orzeszków ziemnych.
  • Zioła prowansalskie w swoim składzie zawierają oregano, które należy do przypraw silnie uczulających. Alergikom nie zaleca się stosowania mieszanek różnych ziół i przypraw.
  • Marchew może powodować reakcje u osób z alergią na pyłki brzozy, ambrozji, traw, bylicy oraz lateks.

Lasagne z mięsem

Lasagne z mięsem

Tę typowo włoską potrawę serwuję wyłącznie w okresie jesienno­‑zimowym, gdy nie pylą już żadne rośliny. Pomidory wywołują reakcje alergiczne z pyłkami brzozy, lateksem i pyłkami traw. To danie o wysokiej zawartości histaminy, więc bądźmy ostrożni. Lasagne bez sera wyczarowałam po to, by udowodnić, że nie ma potrawy, której nie dałoby się przygotować w wersji bez podstawowych alergenów. Jest pyszna!
Takie danie możemy przygotować także w wersji z cukinią zamiast makaronu albo zupełnie warzywne jak w mojej książce Dieta warzywno­-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów.
Czas przygotowania 7 godziny
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 453 kcal

Składniki
  

  • 500 g zmielonego mięsa z indyka
  • 1 pasternak lub marchew opcjonalnie
  • 1 mała cebula biała
  • 2 ząbki czosnku opcjonalnie
  • zioła prowansalskie lub tymianek
  • 250–375 ml przetartych pomidorów
  • 500 ml rosołu lub wywaru warzywnego
  • 1 łyżka syropu klonowego opcjonalnie
  • sól morska
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 3 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego
  • 9 płatów bezjajecznego makaronu typu lasagne lub bezglutenowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sos beszamelowy bez glutenu*

Przygotowanie
 

  • Marchew lub pasternak myjemy, obieramy, kroimy w talarki.
  • Przygotowujemy gęsty sos beszamelowy.
  • Na głębokiej patelni na maśle lub oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Dokładamy pokrojoną marchew lub pasternak i smażymy około 2 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Zwiększamy ogień, dodajemy zmielone mięso. Smażymy je na brązowy kolor, cały czas mieszając, a grudki rozgniatając widelcem.
  • Dolewamy wywar lub rosół i gotujemy całość około 10 minut. Dodajemy przetarte pomidorycukier i zioła, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy około 40 minut, często mieszając.
  • Gdy płyn wyparuje, a pozostanie gęsty sos mięsny, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Naczynie do zapiekania lasagne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwą suchego makaronu.
  • Na makaron wykładamy cienką warstwę gęstego sosu mięsnego, a następnie warstwę sosu beszamelowego (jeśli ostygł i zgęstniał, podgrzewamy go chwilę, aby łatwiej się rozsmarowywał). Czynność powtarzamy 3 razy.
  • Posypujemy płatkami drożdżowymi.
  • Naczynie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 30–40 minut.
  • Upieczone danie odstawiamy na 10 minut, następnie kroimy i podajemy gorące.

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating