Kutia z ryżem
Kutia to obowiązkowa potrawa wigilijna w moim rodzinnym domu. Można ją przygotować tradycyjnie na bazie ziaren pszenicy lub w wersji bezglutenowej właśnie na bazie ryżu. Miód jest często wykluczany z diety alergika z uwagi na reakcje krzyżowe z różnymi pyłkami, dlatego zastępujemy go syropami roślinnymi, które warto dobrać według własnych upodobań smakowych.
Czas przygotowania 20 minuty min.
Ilość porcji 3 porcje
Składniki
- 1/2 miarki ugotowanego pełnoziarnistego ryżu okrągłego miarka to np. szklanka 250 ml
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 miarki maku niebieskiego
- 50 g rodzynek niesiarkowanych
- 25 g żurawin suszonych niesiarkowanych
- 25 g suszonych moreli niesiarkowanych
- 100 ml syropu roślinnego, np. z agawy lub ryżowego albo klarownego miodu jeśli dozwolony
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
- Ryż płuczemy i gotujemy na sypko ze szczyptą soli na małym ogniu pod przykryciem, w proporcji: miarka ryżu na miarkę wody.
- Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, dokładnie odcedzamy przy użyciu gęstego sitka lub dużej aptecznej gazy.
- Mak trzykrotnie mielemy.
- Morele kroimy w drobną kosteczkę.
- Mieszamy mak z rodzynkami, morelami, żurawinami, dodajemy wystudzony ryż.
- Stopniowo dolewamy syrop roślinny, dokładnie mieszamy, doprawiamy wanilią do smaku, odstawiamy, aby smaki się połączyły.