Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Do kutii możemy dodać także orzechy albo migdały, o ile nie mamy na nie alergii. Orzechy należą do pokarmów bardzo często i silnie uczulających.
  • Przepis na pszeniczną kutię znajduje się na moim blogu mamaalergikagotuje.pl.
  • Ze względu na możliwe reakcje krzyżowe osoby z alergią na drzewa bukowate, olchę, brzozę, i leszczynę powinny unikać moreli.
  • Ryż pełnoziarnisty/brązowy to źródło błonnika pokarmowego (3,4 g/100 g) i składników mineralnych: żelaza (1,8 mg/100 g), magnezu (143 mg/100 g), potasu (268 mg/100 g)
    i cynku (2,02 mg/100 g) oraz witamin: niacyny (4,308 mg/100 g), B1 i B2.
  • Kutia z ryżem przeznaczona jest dla dzieci powyżej 3. roku życia.

Kutia z ryżem

Kutia z ryżem

Kutia to obowiązkowa potrawa wigilijna w moim rodzinnym domu. Można ją przygotować tradycyjnie na bazie ziaren pszenicy lub w wersji bezglutenowej właśnie na bazie ryżu. Miód jest często wykluczany z diety alergika z uwagi na reakcje krzyżowe z różnymi pyłkami, dlatego zastępujemy go syropami roślinnymi, które warto dobrać według własnych upodobań smakowych.
Czas przygotowania 20 minuty
Ilość porcji 3 porcje

Składniki
  

  • 1/2 miarki ugotowanego pełnoziarnistego ryżu okrągłego miarka to np. szklanka 250 ml
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 miarki maku niebieskiego
  • 50 g rodzynek niesiarkowanych
  • 25 g żurawin suszonych niesiarkowanych
  • 25 g suszonych moreli niesiarkowanych
  • 100 ml syropu roślinnego, np. z agawy lub ryżowego albo klarownego miodu jeśli dozwolony
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie
 

  • Ryż płuczemy i gotujemy na sypko ze szczyptą soli na małym ogniu pod przykryciem, w proporcji: miarka ryżu na miarkę wody.
  • Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, dokładnie odcedzamy przy użyciu gęstego sitka lub dużej aptecznej gazy.
  • Mak trzykrotnie mielemy.
  • Morele kroimy w drobną kosteczkę.
  • Mieszamy mak z rodzynkami, morelami, żurawinami, dodajemy wystudzony ryż.
  • Stopniowo dolewamy syrop roślinny, dokładnie mieszamy, doprawiamy wanilią do smaku, odstawiamy, aby smaki się połączyły.

Related Posts

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating