Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Mięso z królika jest źródłem składników mineralnych takich jak potas, żelazo oraz witamin z grupy B.
  • Danie to przeznaczone jest dla dzieci od 2. roku życia.
  • Główny alergen królika to albumina surowicza mięsa królika.
  • Silnie krzyżowo reaguje z mięsem wołowym, podobnie jak z surowym mlekiem krowim.
  • Rodzynki to suszone winogrona, a one mogą uczulać osoby z alergią na pyłki brzozy.
  • Czosnek może wywołać reakcje alergiczne, zwłaszcza gdy istnieje uczulenie na bylicę.

Królik w cebulce z szafranem

2 porcje, 817 kcal

1 porcja: 409 kcal

Białko: 24,6 g

Tłuszcze: 23,8 g

Węglowodany: 22,3 g

Błonnik: 4,8 g

Potas: 782,6 mg

Wapń: 100,2 mg

Żelazo: 4,2 mg

Magnez: 53,1 mg

Witamina B12: 10 µg

Witamina B6: 0,8 mg

Witamina C: 16,9 mg

Królik w cebulce z szafranem

Królik w cebulce z szafranem

Mięso z królika i indyka jest najbardziej wskazane w diecie alergika. Królik upieczony w cebulce smakuje wykwintnie. Takie danie serwuję najczęściej na niedzielny obiad. Królik świetnie nadaje się też na pasztety.
Czas przygotowania 2 godziny 30 minuty
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 409 kcal

Składniki
  

  • 2 udka młodego królika
  • 4 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku opcjonalnie
  • 2­–3 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego, np. z pestek winogron
  • 250 ml gorącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie
  • szczypta szafranu opcjonalnie
  • 1–2 łyżki rodzynek niesiarkowanych lub suszonej żurawiny
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz syczuański lub biały

Przygotowanie
 

  • Udka królika płuczemy, osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Rumienimy na nim mięso z obu stron, odkładamy.
  • Podsmażamy cebulę pokrojoną w talarki oraz czosnek.
  • W żaroodpornym naczyniu wykładamy połowę usmażonej cebuli, na niej umieszczamy podsmażone mięso i obkładamy je pozostałą ilością cebuli.
  • Naczynie przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy w nagrzanym piekarniku.Pieczemy 20 minut.
  • Do gorącej wody dodajemy szafran, sok z cytryny oraz rodzynki, odstawiamy.
  • Mięso wyjmujemy z piekarnika, zalewamy przygotowanym roztworem z rodzynkami, ponownie przykrywamy i pieczemy 30­–40 minut, co jakiś czas podlewając królika powstałym sosem.
  • Podajemy na gorąco z dodatkiem kaszy jaglanej z tymiankiem lub z ryżem.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating