Królik w cebulce z szafranem
Mięso z królika i indyka jest najbardziej wskazane w diecie alergika. Królik upieczony w cebulce smakuje wykwintnie. Takie danie serwuję najczęściej na niedzielny obiad. Królik świetnie nadaje się też na pasztety.
Czas przygotowania 2 godziny godzin 30 minuty min.
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 409 kcal
Składniki
- 2 udka młodego królika
- 4 białe cebule
- 2 ząbki czosnku opcjonalnie
- 2–3 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego, np. z pestek winogron
- 250 ml gorącej wody
- 2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie
- szczypta szafranu opcjonalnie
- 1–2 łyżki rodzynek niesiarkowanych lub suszonej żurawiny
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz syczuański lub biały
Przygotowanie
- Udka królika płuczemy, osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
- Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Rumienimy na nim mięso z obu stron, odkładamy.
- Podsmażamy cebulę pokrojoną w talarki oraz czosnek.
- W żaroodpornym naczyniu wykładamy połowę usmażonej cebuli, na niej umieszczamy podsmażone mięso i obkładamy je pozostałą ilością cebuli.
- Naczynie przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy w nagrzanym piekarniku.Pieczemy 20 minut.
- Do gorącej wody dodajemy szafran, sok z cytryny oraz rodzynki, odstawiamy.
- Mięso wyjmujemy z piekarnika, zalewamy przygotowanym roztworem z rodzynkami, ponownie przykrywamy i pieczemy 30–40 minut, co jakiś czas podlewając królika powstałym sosem.
- Podajemy na gorąco z dodatkiem kaszy jaglanej z tymiankiem lub z ryżem.