Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  1. Rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada nadaje mu kremowy smak.
  2. Możesz nim posmarować grzanki, pieczywo na śniadanie. Można go użyć do posmarowania gofrów, wypełnić nim kruche babeczki, przełożyć ciasteczka czy tartę, a także udekorować tort.
  1. Zamiast czekolady można dodać 2 łyżki ciemnego kakao. Dodatek kakao w proszku może wymagać dodania jakiegoś płynu, żeby krem był bardziej podatny do smarowania.
  2. Nie widzę problemu, żeby uczuleni na kakao dodali do niego zamiennie melasę z chleba świętojańskiego i karob w proszku.
  3. Miłośnicy kremów orzechowych jak najbardziej mogą dodać do niego łyżkę masła orzechowego czy sezamowego.

Krem czekoladowy bez glutenu wegański

Krem czekoladowy

Taki krem czekoladowy to rozwiązanie wielu kulinarnych problemów. Można go zjeść bezpośrednio ze słoiczka, ostrzegam, bo ciężko mu się oprzeć.
Krem jest odpowiednio słodki i wspaniale czekoladowy.
Zapraszam po przepis i życzę smacznego testowania!
Czas przygotowania 15 minuty
Ilość porcji 250 g

Składniki
  

  • 100 g suszonych daktyli bez pestek
  • 1 dojrzały banan
  • 1 miękkie awokado
  • łyżka soku z cytryny można pominąć
  • 100 g ciemnej wegańskiej czekolady

Przygotowanie
 

  • Najpierw zalewany daktyle wrzącą wodą, odstawiamy na 15 minut aż zmiękną, odcedzamy, umieszczamy w misce.
  • Następnie dodajemy obranego ze skórki, pokrojonego na mniejsze kawałki banana oraz miąższ z awokado.
  • Potem skrapiamy sokiem z cytryny i blendujemy dokładnie na gładki krem (u mnie blenderem ręcznym).
  • Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, wlewamy do kremu, blendujemy aż krem będzie całkowicie gładki.
  • Na koniec krem przekładamy do miseczki czy słoiczka i schładzamy w lodówce.
  • Podajemy do smarowania pieczywa, gofrów, jako wypełnienie babeczek, tart czy do przełożenia i udekorowania tortu.

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

  • Najpierw do niedużego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Na wierzch garnka z wodą nakładamy np. miskę ze stali nierdzewnej, wkładamy do niej połamaną na kawałki czekoladę, ogień zmniejszamy i zostawiamy, aż czekolada się rozpuści i przyjmie płynną konsystencję.

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating