Krem czekoladowy
Taki krem czekoladowy to rozwiązanie wielu kulinarnych problemów. Można go zjeść bezpośrednio ze słoiczka, ostrzegam, bo ciężko mu się oprzeć. Krem jest odpowiednio słodki i wspaniale czekoladowy.Zapraszam po przepis i życzę smacznego testowania!
Czas przygotowania 15 minuty min.
Ilość porcji 250 g
Składniki
- 100 g suszonych daktyli bez pestek
- 1 dojrzały banan
- 1 miękkie awokado
- łyżka soku z cytryny można pominąć
- 100 g ciemnej wegańskiej czekolady
Przygotowanie
- Najpierw zalewany daktyle wrzącą wodą, odstawiamy na 15 minut aż zmiękną, odcedzamy, umieszczamy w misce.
- Następnie dodajemy obranego ze skórki, pokrojonego na mniejsze kawałki banana oraz miąższ z awokado.
- Potem skrapiamy sokiem z cytryny i blendujemy dokładnie na gładki krem (u mnie blenderem ręcznym).
- Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, wlewamy do kremu, blendujemy aż krem będzie całkowicie gładki.
- Na koniec krem przekładamy do miseczki czy słoiczka i schładzamy w lodówce.
- Podajemy do smarowania pieczywa, gofrów, jako wypełnienie babeczek, tart czy do przełożenia i udekorowania tortu.
Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
- Najpierw do niedużego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Na wierzch garnka z wodą nakładamy np. miskę ze stali nierdzewnej, wkładamy do niej połamaną na kawałki czekoladę, ogień zmniejszamy i zostawiamy, aż czekolada się rozpuści i przyjmie płynną konsystencję.