Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Kotlety z komosy ryżowej i bobu

5 sztuk, 580 kcal
1 sztuka: 116 kcal
Białko: 5,1 g
Tłuszcze: 3,2 g
Węglowodany: 14,8 g
Błonnik: 3,2 g
Potas: 232,5 mg
Wapń: 35,1 mg
Magnez: 70,1 mg
Żelazo: 2,2 mg
Cynk: 0,37 mg
Witamina A: 1,5 μg
Beta-karoten: 15,4 μg
Witamina E: 0,64 mg
Witamina B1: 0,06 mg
Witamina B2: 0,05 mg
Witamina B3: 0,49 mg
Witamina B6: 0,04 mg
Foliany: 59,2 μg
Witamina C: 5,7 mg

Kotlety z komosy ryżowej i bobu

Kotlety z komosy ryżowej i bobu

Komosa ryżowa jako źródło białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych gości często na moim stole.
Na jej bazie powstają dania jednogarnkowe, placuszki czy burgery.
Czas przygotowania 15 minuty
Ilość porcji 5 szt. ok. 6 cm średnicy

Składniki
  

  • 200 g ugotowanej komosy ryżowej
  • 150 g ugotowanego bobu bez skórki
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyż. natki pietruszki
  • sól himalajska do smaku
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie
 

  • Najpierw ugotowany i obrany ze skórki bób blendujemy lub rozgniatamy widelcem.
  • Następnie studzimy ugotowaną komosę ryżową i łączymy z rozgniecionym bobem, chwilę rozdrabniamy przy użyciu ręcznego blendera (nie rozdrabniamy masy na gładko).
  • Potem dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i cebulkę zrumienioną na oliwie, mieszamy składniki.
  • Następnie formujemy kotleciki.
  • Na koniec rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju, kotleciki rumienimy z obu stron lub pieczemy w piekarniku.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating