Kotlety z komosy ryżowej i bobu
Komosa ryżowa jako źródło białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych gości często na moim stole.Na jej bazie powstają dania jednogarnkowe, placuszki czy burgery.
Czas przygotowania 15 minuty min.
Ilość porcji 5 szt. ok. 6 cm średnicy
Składniki
- 200 g ugotowanej komosy ryżowej
- 150 g ugotowanego bobu bez skórki
- 1/2 cebuli
- 1 łyż. natki pietruszki
- sól himalajska do smaku
- świeżo zmielony pieprz biały do smaku
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie
- Najpierw ugotowany i obrany ze skórki bób blendujemy lub rozgniatamy widelcem.
- Następnie studzimy ugotowaną komosę ryżową i łączymy z rozgniecionym bobem, chwilę rozdrabniamy przy użyciu ręcznego blendera (nie rozdrabniamy masy na gładko).
- Potem dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i cebulkę zrumienioną na oliwie, mieszamy składniki.
- Następnie formujemy kotleciki.
- Na koniec rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju, kotleciki rumienimy z obu stron lub pieczemy w piekarniku.