Kotlety mielone z indyka
Kotlety mielone przygotowuję głównie z mięsa indyka, które kupuję w całości i mielę w domu. Ważne, aby mięso pochodziło ze sprawdzonego źródła i było pozbawione szkodliwych dla zdrowia dodatków. Do kotletów mielonych możemy dodać utartą marchew lub dynię oraz pokrojoną w drobną kosteczkę pieczarkę. Danie jest wówczas ciekawsze w smaku.
Czas przygotowania 25 minuty min.
Ilość porcji 6 sztuk
Kalorie 153 kcal
Składniki
- 500 g zmielonego mięsa indyczego pierś lub podudzie
- 1 łyżka oleju z pestek winogron lub rzepakowego
- ½ czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku opcjonalnie
- 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki lub jarmużu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku można pominąć lub użyć innych ziół
- sól himalajska lub morska
- świeżo zmielony pieprz biały lub syczuański
- masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
- 1 łyżka zmielonego złocistego siemienia lnianego + 2 łyżki gorącej wody opcjonalnie
- 1 łyżka drobnej kaszki kukurydzianej lub 1 łyżka drobno zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
- mąka owsiana do obtoczenia lub inna mąka bezglutenowa
- bezglutenowa bułka tarta opcjonalnie
Przygotowanie
- Na rozgrzanym oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i drobno posiekaną natkę pietruszki. Krótką chwilę podsmażamy na małym ogniu i dodajemy do zmielonego mięsa. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
- Świeżo zmielone siemię lniane zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy, uzyskując kleistą papkę.
- Do przyprawionego mięsa dodajemy łyżkę drobnej kaszki kukurydzianej oraz zawiesinę z siemienia lnianego i dokładnie mieszamy składniki.
- Formujemy kotlety i obtaczamy je w mące, smażymy od razu na rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju, na średnim ogniu, z obydwu stron.
- Tradycyjnie podajemy je z ziemniakami i mizerią z ogórków.