Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Kotlety mielone, zarówno w wersji tradycyjnej, jak i bezglutenowej, możemy podawać dzieciom od 2. roku życia, jednak w małej ilości i sporadycznie. Jeśli chcemy je podać młodszym dzieciom, można je ugotować w dowolnym sosie w formie pulpetów.

Kotlety mielone z indyka

6 sztuk, 1202 kcal

1 sztuka: 153 kcal

Białko: 16,8 g

Tłuszcze: 9 g

Węglowodany: 0,8 g

Błonnik: 0,2 g

Wapń: 13,5 mg

Żelazo: 1,1 g

Magnez: 20 mg

Potas: 238,9 mg

Cynk: 2,6 mg

Witamina B2: 0,2 mg

Witamina B6: 0,3 mg

Witamina B12: 1,6 µg

NKT: 1,8 g

  • Alergia na mięso drobiu nie występuje często. W grupie ryzyka znajdują się osoby z alergią na Y jaja ptaków, gdyż Y drób zawiera śladowe ilości białek jaj, np. owoalbuminy, które mogą powodować reakcje krzyżowe.
  • Przetworzone, gotowane lub pieczone mięso uczula bardzo rzadko.

Kotlety mielone z indyka

Kotlety mielone z indyka

Kotlety mielone przygotowuję głównie z mięsa indyka, które kupuję w całości i mielę w domu. Ważne, aby mięso pochodziło ze sprawdzonego źródła i było pozbawione szkodliwych dla zdrowia dodatków. Do kotletów mielonych możemy dodać utartą marchew lub dynię oraz pokrojoną w drobną kosteczkę pieczarkę. Danie jest wówczas ciekawsze w smaku.
Czas przygotowania 25 minuty
Ilość porcji 6 sztuk
Kalorie 153 kcal

Składniki
  

  • 500 g zmielonego mięsa indyczego pierś lub podudzie
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron lub rzepakowego
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku opcjonalnie
  • 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki lub jarmużu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku można pominąć lub użyć innych ziół
  • sól himalajska lub morska
  • świeżo zmielony pieprz biały lub syczuański
  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżka zmielonego złocistego siemienia lnianego + 2 łyżki gorącej wody opcjonalnie
  • 1 łyżka drobnej kaszki kukurydzianej lub 1 łyżka drobno zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
  • mąka owsiana do obtoczenia lub inna mąka bezglutenowa
  • bezglutenowa bułka tarta opcjonalnie

Przygotowanie
 

  • Na rozgrzanym oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i drobno posiekaną natkę pietruszki. Krótką chwilę podsmażamy na małym ogniu i dodajemy do zmielonego mięsa. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Świeżo zmielone siemię lniane zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy, uzyskując kleistą papkę.
  • Do przyprawionego mięsa dodajemy łyżkę drobnej kaszki kukurydzianej oraz zawiesinę z siemienia lnianego i dokładnie mieszamy składniki.
  • Formujemy kotlety i obtaczamy je w mące, smażymy od razu na rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju, na średnim ogniu, z obydwu stron.
  • Tradycyjnie podajemy je z ziemniakami i mizerią z ogórków.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating