Kotlety z kaszy jaglanej i bobu
Danie proste i bardzo smaczne, zwłaszcza dla miłośników kaszy jaglanej. Bób nadaje tym kotlecikom lekko słodkawy smak i zielony kolor.Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 20 minuty min.
Ilość porcji 8 szt. ok. 5 cm średnicy
Składniki
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 200 g ugotowanego bobu bez skórki
- sól morska lub himalajska do smaku
- świeżo zmielony pieprz biały do smaku
opcjonalnie:
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie
- Ugotowany bób jeszcze ciepły blendujemy lub rozgniatamy widelcem, młody bób możemy pozostawić ze skórką.
- Ugotowaną ciepłą kaszę jaglaną łączymy z rozgniecionym bobem, chwilę rozdrabniamy blenderem ręcznym, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ziołami, od razu formujemy kotleciki.
- Rumienimy na oleju z obu stron dosłownie przez minutę lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC (wychodzą bardziej suche niż te usmażone).
- Gotowe kotlety umieszczamy w papilotkach od muffinek i np. pakujemy do pojemnika ze śniadaniem.