Kotlety z fasoli adzuki ze słonecznikiem
Przygotowując kolejny raz nasz ulubiony Pasztet z Fasoli Adzuki wpadł mi do głowy pomysł na Kotlety z Fasoli z dodatkiem słonecznika. Ponieważ ostatnio zachwycam się także właściwościami jarmużu, postanowiłam wzbogacić moje kotlety o zdrowy, zielony akcent.Kotlety polecam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 40 minuty min.
Czas pieczenia 20 minuty min.
Ilość porcji 8 szt.
Składniki
- 400 g ugotowanej fasoli Adzuki ok. 200 g suchej
- 1 duża ugotowana marchew ok. 100 g, można dodać więcej jak lubimy
- 1/2 cebuli
- 1-2 łyż. oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyż. przetartych pomidorów
- 2 łyż. pokrojonego świeżego jarmużu można użyć też natkę pietruszki
- 2 łyż. drobno zmielonych ziaren słonecznika
- 1 łyż. ziaren chia + 2 łyżki gorącej wody
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
dodatkowo:
- 100 g ziaren słonecznika do panierowania kotletów
Przygotowanie
- Fasolę Adzuki namaczamy ma minimum 8-12 h, odlewamy wodę w której się moczyła, dolewamy świeżej wraz z 1/3 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości 30-45 minut.
- Marchew gotujemy oddzielnie, ugotowaną i ostudzoną obieramy ze skórki.
- Cebulę drobno kroimy i lekko podsmażamy na oliwie z oliwek.
- Chia zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 10 minut.
- Ugotowaną fasolę odcedzamy, studzimy a następnie mielimy w maszynce do mięsa.
- Mielimy także marchew i czosnek, dodajemy je do zmielonej fasoli.
- Całość mieszamy, dodajemy usmażoną cebulę wraz z oliwą na której się smażyła (jak cebula ma pozostać niewyczuwalna to można ją także przepuścić przez maszynkę).
- Wsypujemy zmielony słonecznik, dokładamy przetarte pomidory (dodawać stopniowo i próbować czy smak nam odpowiada).
- Dodajemy gęste, napęczniałe ziarna chia.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy tworząc gładką masę, próbujemy, jeśli jest za sucha, można dodać łyżkę oliwy lub przetartych pomidorów, solimy, pieprzymy do smaku, łączymy ze świeżym, drobno pokrojonym jarmużem (jarmuż doda potrawie także trochę ostrości).
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg), blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (ja jednak lekko ją posmarowałam olejem rzepakowym, ale nie musicie tego robić).
- Z gotowej masy fasolowej formujemy kotleciki i panierujemy je ziarnami słonecznika.
- Kotlety układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy ok. 20 minut, aż słonecznik się przyrumieni.
- Podajemy w towarzystwie ulubionych warzyw, można je polać ulubionym sosem (u mnie z kurkami).