Kotlety z ciecierzycy i białej kapusty
To delikatne danie najlepiej jest upiec w piekarniku. Takie wegańskie burgery możemy wykorzystać do przygotowania dania kolacyjnego, II śniadania czy obiadu. Podane z sosem czy dipem smakują jeszcze lepiej.Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 20 minuty min.
Czas pieczenia 20 minuty min.
Ilość porcji 6
Składniki
- 250 g ugotowanej ciecierzycy 100 g suchej
- 200 g młodej białej kapusty
- 1 szalotka
- 4 łyżecz. świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżecz. suszonego tymianku
- 2 łyż. oleju z pestek winogron
- 1/2 ząbka czosnku można pominąć
- sól himalajska
- pieprz biały
Przygotowanie
- Ugotowaną i ciepłą ciecierzycę blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę.
- Białą kapustę bardzo drobno siekamy, solimy, dokładnie mieszamy najlepiej ręką, ugniatając ją, odstawiamy na 10 minut, dodajemy do ciecierzycy.
- Na rozgrzanym oleju szklimy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek (nie przypalmy!), przekładamy do ciecierzycy.
- Dosypujemy świeżo zmielone siemię lniane, suszony tymianek i doprawiamy solą i pieprzem.
- Masę ugniatamy ręcznie, sprawiając aby sok z kapusty połączył wszystkie składniki.
- Formujemy nieduże kotleciki.
- Nagrzewamy piekarnik do 170°C , blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy kotleciki, pieczemy ok. 10 minut z jednej strony, przekładamy na drugą i pieczmy kolejne 10 minut (są delikatne).
- Podajemy z sosem, dipem lub hummusem.