Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Do panierowania często używam zmielonych płatków owsianych bezglutenowych, panierka jest wtedy bardziej chrupiąca.
  • Nie musimy poprzestawać tylko na zawiesinie ale – podobnie jak w przepisie na kotlet schabowy w panierce – możemy obtoczyć mięso jeszcze w płatkach kukurydzianych czy jaglanych albo użyć bezglutenowej bułki tartej.
  • Trzeba wypróbować, która wersja zasmakuje alergikowi najbardziej.
  • Mięso z indyka jest delikatniejsze i mniej kaloryczne niż tradycyjny schab. Jeżeli koniecznie chcemy podawać dzieciom panierowane, smażone kotlety, zacznijmy od tych z indyka.
  • Danie to można podawać dzieciom, oczywiście sporadycznie, od 2. roku życia.

Kotlet z indyka w panierce bezglutenowej

1 sztuka: 358 kcal

Białko: 43,1 g

Tłuszcze: 14,2 g

Węglowodany: 11 g

Błonnik: 2,2 g

Wapń: 18,7 mg

Żelazo: 2,3 mg

Magnez: 73,8 mg

Potas: 411,5 mg

Witamina B12: 1,1 µg

NKT: 1,5 g

  • Owies nie jest zbożem glutenowym, jednak ze względu na jego wysokie zanieczyszczenie ziarnami innych zbóż, takich jak pszenica, żyto czy jęczmień, jest uznany za niebezpieczny w diecie osób cierpiących na celiakię i nadwrażliwość na gluten.
  • Takie osoby powinny spożywać produkty owsiane ze znakiem przekreślonego kłosa.

Kotlet z indyka w panierce bezglutenowej

Kotlet z indyka w panierce bezglutenowej

Stworzenie panierki bezglutenowej jest równie proste, jak tej z bułką tartą. Możemy przygotować różne jej rodzaje. Mój syn polubił wersję owsianą, którą nazywamy podstawową, gdyż najbardziej przypomina tradycyjną. Możemy też użyć mąki z ciecierzycy, kukurydzianej czy jaglanej. Z kolei panierka z pestek dyni sprawi, że kotlety będą apetycznie chrupiące, jednak jej zielony kolor nie zawsze pasuje najmłodszym… Kotlety panierowane bezglutenowo mogą się wydawać trudniejsze w wykonaniu, ale zapewniam, że to tylko kwestia wprawy!
Czas przygotowania 20 minuty
Ilość porcji 1 sztuka
Kalorie 358 kcal

Składniki
  

  • 1 duży sznycel lub pierś indyka
  • mąka owsiana bezglutenowa 2 łyżki do obtoczenia oraz 2­–3 łyżki do zawiesiny
  • 4­–5 łyżek zimnej wody
  • sól himalajska i świeżo zmielony biały pieprz
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie
 

  • Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na grubość pół centymetra.
  • Solimy, oprószamy pieprzem, obtaczamy w mące, odkładamy na czysty talerz.
  • 2–3 pełne łyżki mąki rozprowadzamy w około 5 łyżkach wody, uzyskując zawiesinę o jednolitej konsystencji przypominającej gęstą śmietanę.
  • Kotlet moczymy z obu stron w gęstej zawiesinie z mąki i od razu umieszczamy na rozgrzanej patelni.
  • Smażymy na oleju lub maśle klarowanym, rumieniąc z obu stron.
  • Podajemy z ziemniakami lub z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną z dodatkiem tymianku.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating