Kotlet z indyka w panierce bezglutenowej
Stworzenie panierki bezglutenowej jest równie proste, jak tej z bułką tartą. Możemy przygotować różne jej rodzaje. Mój syn polubił wersję owsianą, którą nazywamy podstawową, gdyż najbardziej przypomina tradycyjną. Możemy też użyć mąki z ciecierzycy, kukurydzianej czy jaglanej. Z kolei panierka z pestek dyni sprawi, że kotlety będą apetycznie chrupiące, jednak jej zielony kolor nie zawsze pasuje najmłodszym… Kotlety panierowane bezglutenowo mogą się wydawać trudniejsze w wykonaniu, ale zapewniam, że to tylko kwestia wprawy!
Czas przygotowania 20 minuty min.
Ilość porcji 1 sztuka
Kalorie 358 kcal
Składniki
- 1 duży sznycel lub pierś indyka
- mąka owsiana bezglutenowa 2 łyżki do obtoczenia oraz 2–3 łyżki do zawiesiny
- 4–5 łyżek zimnej wody
- sól himalajska i świeżo zmielony biały pieprz
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
- Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na grubość pół centymetra.
- Solimy, oprószamy pieprzem, obtaczamy w mące, odkładamy na czysty talerz.
- 2–3 pełne łyżki mąki rozprowadzamy w około 5 łyżkach wody, uzyskując zawiesinę o jednolitej konsystencji przypominającej gęstą śmietanę.
- Kotlet moczymy z obu stron w gęstej zawiesinie z mąki i od razu umieszczamy na rozgrzanej patelni.
- Smażymy na oleju lub maśle klarowanym, rumieniąc z obu stron.
- Podajemy z ziemniakami lub z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną z dodatkiem tymianku.