Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Rozbijając kotlety przy użyciu folii do żywności, która oddziela mięso od tłuczka, nie naruszymy włókien mięsa.
  • Smażymy na średnim ogniu, ponieważ zbyt wysoka temperatura tłuszczu powoduje jego rozkład i wytworzenie się szkodliwych substancji, łatwiej też jest przypalić mięso.
  • Do panierowania zamiast bułki tartej można użyć płatków kukurydzianych, otrębów, rozdrobnionych płatków owsianych czy zmielonych pestek dyni. Taka panierka szybciej się jednak przypala, temperatura smażenia musi więc być odpowiednio niższa.
  • Zamiast wieprzowiny możemy użyć mięsa drobiowego. W taki sam sposób możemy przygotować rybę czy boczniaki.
  • Klasyczny schabowy to danie bardzo kaloryczne i ciężkostrawne. Dzieciom podajemy sporadycznie dopiero od 2. roku życia.
  • Przy zespole wieprzowina – sierść kota niepożądane objawy mogą wystąpić po spożyciu nie tylko mięsa wieprzowego, ale także mięsa innych ssaków.
  • Większość uczulonych wykazuje także alergię na sierść innych zwierząt, w tym psa czy świnki morskiej.
  • Nie każde spożycie mięsa wieprzowego wywołuje niepożądane objawy. Częściej występują one po spożyciu surowego, suszonego lub wędzonego niż po spożyciu mięsa ugotowanego czy dobrze wysmażonego.

Kotlet schabowy w panierce

Kotlet schabowy w panierce

Pomysł na panierkę bez jajka zrodził się, gdy babcia Bronia przygotowywała kotlety po parysku. Kotlet w mojej panierce wygląda tak samo jak ten tradycyjny. Zawiesinę, która zastępuje jajko, możemy przygotować, stosując różne rodzaje mąki. Bułkę tartą, nie tylko dla alergika, warto przygotować własną. Wystarczy wysuszyć resztki pieczywa, które przecież zawsze zostają w domu. Dzięki temu będziemy mieć stuprocentową pewność, że to, co podajemy naszym bliskim, jest bezpieczne i zdrowe.
Czas przygotowania 20 minuty
Ilość porcji 1 sztuka
Kalorie 485 kcal

Składniki
  

  • kotlet schabowy bez kości o grubości około 2 cm
  • mąka orkiszowa jasna 2 łyżki do obtoczenia + 2 łyżki do zawiesiny
  • 100 ml zimnej wody
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony biały pieprz lub czarnuszka
  • domowa bułka tarta do panierowania lub bezglutenowa bułka tarta
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie
 

  • Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na grubość pół centymetra.
  • Solimy je i oprószamy pieprzem, obtaczamy w mące, odkładamy na czysty talerz.
  • 2 pełne łyżki mąki rozprowadzamy w takiej ilości zimnej wody, by usyskać zawiesinę o jednolitej konsystencji przypominającej gęstą śmietanę.
  • Kotlet zanurzamy z obu stron w zawiesinie z mąki, a następnie panierujemy w bułce tartej.
  • Smażymy na średnim ogniu na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym, tak by obie strony były przyrumienione.
  • Tradycyjnie podajemy z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Ja proponuję z dodatkiem kaszy jaglanej z tymiankiem.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating