Kotlet schabowy w panierce
Pomysł na panierkę bez jajka zrodził się, gdy babcia Bronia przygotowywała kotlety po parysku. Kotlet w mojej panierce wygląda tak samo jak ten tradycyjny. Zawiesinę, która zastępuje jajko, możemy przygotować, stosując różne rodzaje mąki. Bułkę tartą, nie tylko dla alergika, warto przygotować własną. Wystarczy wysuszyć resztki pieczywa, które przecież zawsze zostają w domu. Dzięki temu będziemy mieć stuprocentową pewność, że to, co podajemy naszym bliskim, jest bezpieczne i zdrowe.
Czas przygotowania 20 minuty min.
Ilość porcji 1 sztuka
Kalorie 485 kcal
Składniki
- kotlet schabowy bez kości o grubości około 2 cm
- mąka orkiszowa jasna 2 łyżki do obtoczenia + 2 łyżki do zawiesiny
- 100 ml zimnej wody
- sól himalajska
- świeżo zmielony biały pieprz lub czarnuszka
- domowa bułka tarta do panierowania lub bezglutenowa bułka tarta
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
- Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na grubość pół centymetra.
- Solimy je i oprószamy pieprzem, obtaczamy w mące, odkładamy na czysty talerz.
- 2 pełne łyżki mąki rozprowadzamy w takiej ilości zimnej wody, by usyskać zawiesinę o jednolitej konsystencji przypominającej gęstą śmietanę.
- Kotlet zanurzamy z obu stron w zawiesinie z mąki, a następnie panierujemy w bułce tartej.
- Smażymy na średnim ogniu na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym, tak by obie strony były przyrumienione.
- Tradycyjnie podajemy z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Ja proponuję z dodatkiem kaszy jaglanej z tymiankiem.