Kompot z suszu (babci Broni)
Kompot z suszonych owoców to stały element naszych rodzinnych potraw wigilijnych. Babcia Bronia gotuje ponad 10 litrów tego specjału, a przed podaniem wystawia go na balkon, aby się dobrze schłodził. Taki kompot ułatwia trawienie. Pamiętajmy, aby przygotować go z owoców niesiarkowanych i najlepiej ususzonych przez nas samodzielnie.
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
Ilość porcji 4 litry
Składniki
- 500 g suszonych owoców niesiarkowane jabłka, gruszki, śliwki, morele
- syrop roślinny do smaku
- laska cynamonu opcjonalnie
- suszony imbir do smaku opcjonalnie
- kilka goździków opcjonalnie
Przygotowanie
- Suszone owoce płuczemy, przekładamy do dużego garnka, w którym się będą gotowały, zalewamy pięcioma litrami świeżej wody i odstawiamy na noc.
- Następnego dnia gotujemy kompot około godziny, z dodatkiem goździków, laski cynamonu, na średnim ogniu, do miękkości owoców.
- Doprawiamy do smaku syropem roślinnym oraz opcjonalnie imbirem, odstawiamy do wystygnięcia.
- Kompot z suszu podajemy dobrze schłodzony.