Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Dobieramy tylko takie suszone owoce, które są dozwolone w diecie alergika.
  • Jeśli używamy suszonych śliwek wędzonych, zwracamy uwagę, aby były wędzone naturalnie.
  • Wiele dostępnych na rynku suszonych owoców jest zanieczyszczonych glutenem. Osoby z celiakią powinny spożywać tylko te, które posiadają certyfikat
    i oznaczone są symbolem przekreślonego kłosa lub samodzielnie przygotowywać owocowy susz w okresie letnio-jesiennym.
  • Ponieważ wiele przypraw nie jest wskazanych w diecie alergika, dodajemy je do kompotu bardzo ostrożnie. Imbir, goździki, wanilia należą do grupy o niskim ryzyku wystąpienia reakcji alergicznej. Cynamon należy do grupy średniego ryzyka, a anyż – do wysokiego.
  • Suszone owoce są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych takich jak żelazo i magnez.
  • Tak przygotowany kompot można podać dziecku od 1. roku życia.
  • Jeżeli go nie posłodzimy, można go podać dziecku w 8.–9. miesiącu życia.

Kompot z suszu (babci Broni)

Kompot z suszu (babci Broni)

Kompot z suszonych owoców to stały element naszych rodzinnych potraw wigilijnych. Babcia Bronia gotuje ponad 10 litrów tego specjału, a przed podaniem wystawia go na balkon, aby się dobrze schłodził. Taki kompot ułatwia trawienie. Pamiętajmy, aby przygotować go z owoców niesiarkowanych i najlepiej ususzonych przez nas samodzielnie.
Czas przygotowania 1 godzina
Ilość porcji 4 litry

Składniki
  

  • 500 g suszonych owoców niesiarkowane jabłka, gruszki, śliwki, morele
  • syrop roślinny do smaku
  • laska cynamonu opcjonalnie
  • suszony imbir do smaku opcjonalnie
  • kilka goździków opcjonalnie

Przygotowanie
 

  • Suszone owoce płuczemy, przekładamy do dużego garnka, w którym się będą gotowały, zalewamy pięcioma litrami świeżej wody i odstawiamy na noc.
  • Następnego dnia gotujemy kompot około godziny, z dodatkiem goździków, laski cynamonu, na średnim ogniu, do miękkości owoców.
  • Doprawiamy do smaku syropem roślinnym oraz opcjonalnie imbirem, odstawiamy do wystygnięcia.
  • Kompot z suszu podajemy dobrze schłodzony.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating