Komosa ryżowa z winogronami
Komosa ryżowa z winogronami to połączenie słodkiej cebuli i winnych winogron z wytrawną komosą ryżową. Danie to powinno posmakować także dzieciom.Zapraszam na pożywne danie i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 30 minuty min.
Ilość porcji 2
Składniki
- 350 g ugotowanej na sypko komosy ryżowej, jak w przepisie na Komosę ryżową ze szpinakiem
- 250 g czerwonych winogron
- 100 g jarmużu
- 2 małe czerwone cebule
- 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek
- sok z cytryny do smaku
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz biały do smaku
- olej do smarowania papieru
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w grubsze talarki, przy pomocy pędzelka smarujemy je olejem.
- Winogrona myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie smarujemy je olejem, większe grona możemy przekroić na pół.
- Nagrzewamy piekarnik do 160°C w opcji z termoobiegiem.
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, cebulę i winogrona przekładamy na blaszkę, delikatnie solimy, zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok. 15–20 minut (uważamy na cebulę, łatwo ją wysuszyć), wyjmujemy z piekarnika.
- Jarmuż myjemy, odcinamy twarde łodygi, osuszamy ręcznikiem papierowym, rwiemy liście na mniejsze części.
- Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy jarmuż, podsmażamy minutę na średnim ogniu do momentu, aż zmięknie, skrapiamy go sokiem z cytryny, solimy.
- Dodajemy ugotowaną komosę, upieczone winogrona i cebulę, delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Podajemy od razu na ciepło lub na zimno w formie sałatki.