Komosa ryżowa z łososiem
Pomysł na szybką i zdrową kolację. Komosa ryżowa z łososiem w wersji „włoskiej”.Tych samych składników używam do przygotowania makaronów.Polecam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 30 minuty min.
Ilość porcji 2
Składniki
- 160 g komosy ryżowej, ziarna + 375 ml wody
- 6-8 plasterków pomidorów suszonych
- 60-100 g świeżego szpinaku
- 100 g łososia wędzonego może być świeży
- 2-3 łyż. oliwy z oliwek lub masła klarowanego u mnie masło klarowane
- 1/2-1 ząbek czosnku można pominąć
- sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Komosę ryżową kilkakrotnie płuczemy, zalewamy czystą wodą i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy około 20 minut, do miękkości, w razie potrzeby odcedzamy, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
- Szpinak myjemy i drobno kroimy.
- Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki.
- Łososia kroimy w ok. 1 cm kostkę.
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę lub masło klarowane, zmiażdżony czosnek, pokrojonego łososia i chwilę podsmażamy.
- Dodajemy suszone pomidory i szpinak, całość mieszamy i lekko podsmażamy, aż warzywa zmiękną ok 1-2 minut.
- Do warzyw z łososiem dodajemy wystudzoną komosę doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy, podgrzewamy całość na małym ogniu.
- Podajemy na ciepło jako samodzielne danie kolacyjne.