Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Takie danie można podać dzieciom powyżej 1 roku życia.
  • Taka owsianka jest źródłem potasu, wapnia, magnezu, żelaza, witamin B1 oraz C i beta karotenu.

Kokosowa owsianko-gryczanka z chia

W 2 porcjach: 1252 kcal

W 1 porcji:

Wartość energetyczna: 626 kcal
Białko: 15g
Tłuszcz: 21,5g
Węglowodany przyswajalne: 79,5 g
WW=8
Błonnik: 22g
Potas:891,4 mg
Wapń: 163 mg
Magnez: 166,6 mg
Żelazo: 4,6 mg
Beta karoten: 330 µg
Witamina B1: 0,3 mg
Witamina C: 35,5 mg
IG = 39

  • Mleko, napój i wiórki kokosowe mogą wywołać reakcje alergiczne u dzieci uczulonych na orzechy.
  • Częstym alergenem są również truskawki.

Kokosowa owsianko-gryczanka z chia

Kokosowa owsianko-gryczanka z chia

Czas przygotowania 10 minuty
Czas fermentacji 10 godziny
Ilość porcji 2
Kalorie 626 kcal

Składniki
  

  • 10 łyżek płatków owsianych bezglutenowych górskich
  • 10 łyżek płatków gryczanych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 250 ml mleka kokosowego (80% kokosa)
  • 250 ml przegotowanej gorącej wody
  • 2 łyżki domowej granoli
  • świeże owoce (np. maliny, borówki, truskawki)
  • płatki kokosowe lub grube wiórki kokosowe

Przygotowanie
 

  • Wszystkie składniki owsianki mieszamy ze sobą w niedużym garnku.
  • Odstawiamy na noc do lodówki.
  • Rano przekładamy owsiankę do słoiczków.
  • Na wierzch wsypujemy po łyżce domowej granoli i dodajemy świeże umyte owoce, które można również zblednować i podać w formie musu.
  • Słoik zakręcamy i zabieramy ze sobą do pracy lub w podróż.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating