Klopsiki z indyka
Które dziecko nie lubi klopsików? Kiedy mój syn przeszedł na dietę bezglutenową, wiele naszych domowych dań powstało w nowych wersjach specjalnie dla niego – między innymi jego ulubione klopsiki z indyka.Tak zasmakowały całej rodzinie, że teraz, niezależnie od diety, wszyscy jemy je w wersji bezglutenowej. Podaję je najczęściej z dodatkiem kaszy jaglanej i mizerii.
Czas przygotowania 45 minuty min.
Ilość porcji 16 sztuk
Kalorie 77 kcal
Składniki
- 500 g mięsa z indyka
- ½ cebuli
- 2 łyżki oleju roślinnego np. z pestek winogron
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka siemienia lnianego złocistego + 2 łyżki gorącej wody opcjonalnie
- 2 łyżki kaszki kukurydzianej lub mąki bezglutenowej
- sól morska
- świeżo zmielony biały pieprz lub czarnuszka do smaku
- gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu
- liść laurowy
- mąka owsiana lub inna bezglutenowa do obtoczenia
- 100 ml zimnej wody + 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapioki do zagęszczenia
Przygotowanie
- Mięso płuczemy, osuszamy i mielemy.
- Na małej patelni szklimy na oleju drobno pokrojoną cebulę.
- Dodajemy ją do zmielonego mięsa, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
- Siemię lniane mielemy, dodajemy 2 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszamy. Powstałą papkę dodajemy do mięsa razem z kaszką kukurydzianą.
- Wszystkie składniki łączymy. Z mięsa formujemy kulki.
- Obtaczamy je w mące bezglutenowej, a następnie smażymy na oleju, z obu stron, aż będą rumiane.
- Usmażone klopsiki przekładamy do garnka, dolewamy gorącej wody do połowy jego wysokości, dodajemy liść laurowy i gałązkę tymianku lub rozmarynu.
- Mięso dusimy na średnim ogniu przez około 20 minut. Powstały sos opcjonalnie zagęszczamy roztworem wody i skrobi.
- Klopsiki podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną lub makaronem bezglutenowym.