Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Jeśli nie mamy uczulenia na gluten, do obtoczenia klopsików zamiast mąki bezglutenowej możemy użyć orkiszowej.
  • Jeśli do mięsa dodamy starte warzywa, np. batat, dynię, marchew czy cukinię, mięso będzie się lepiej formować w kulki, możemy wówczas zrezygnować z siemienia czy kaszki.
  • Takie danie zawiera potas, wapń, żelazo i magnez.
  • Klopsiki można podać dzieciom pod koniec 1. roku życia. Jeżeli chcemy zrobić to wcześniej, warto je ugotować w sosie koperkowym bez soli i pieprzu. Będą delikatniejsze dla maluszka.

Klopsiki z indyka

16 sztuk, 1224 kcal

1 sztuka: 77 kcal

Białko: 5,9 g

Tłuszcze: 3,8 g

Węglowodany: 3,9 g

Błonnik: 0,6 g

Potas: 118,9 mg

Wapń: 11,6 mg

Żelazo: 0,6 mg

Magnez: 16 mg

  • Alergia na przyprawy rzadko jest autonomicznym, niezależnym uczuleniem – to raczej konsekwencja alergii na pyłki, wynikająca z reaktywności krzyżowej.
  • Czarnuszkę, podobnie jak pieprz, wprowadzamy do diety dziecku powyżej 1. roku życia.

Klopsiki z indyka

Klopsiki z indyka

Które dziecko nie lubi klopsików? Kiedy mój syn przeszedł na dietę bezglutenową, wiele naszych domowych dań powstało w nowych wersjach specjalnie dla niego – między innymi jego ulubione klopsiki z indyka.Tak zasmakowały całej rodzinie, że teraz, niezależnie od diety, wszyscy jemy je w wersji bezglutenowej. Podaję je najczęściej z dodatkiem kaszy jaglanej i mizerii.
Czas przygotowania 45 minuty
Ilość porcji 16 sztuk
Kalorie 77 kcal

Składniki
  

  • 500 g mięsa z indyka
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. z pestek winogron
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka siemienia lnianego złocistego + 2 łyżki gorącej wody opcjonalnie
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej lub mąki bezglutenowej
  • sól morska
  • świeżo zmielony biały pieprz lub czarnuszka do smaku
  • gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu
  • liść laurowy
  • mąka owsiana lub inna bezglutenowa do obtoczenia
  • 100 ml zimnej wody + 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapioki do zagęszczenia

Przygotowanie
 

  • Mięso płuczemy, osuszamy i mielemy.
  • Na małej patelni szklimy na oleju drobno pokrojoną cebulę.
  • Dodajemy ją do zmielonego mięsa, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Siemię lniane mielemy, dodajemy 2 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszamy. Powstałą papkę dodajemy do mięsa razem z kaszką kukurydzianą.
  • Wszystkie składniki łączymy. Z mięsa formujemy kulki.
  • Obtaczamy je w mące bezglutenowej, a następnie smażymy na oleju, z obu stron, aż będą rumiane.
  • Usmażone klopsiki przekładamy do garnka, dolewamy gorącej wody do połowy jego wysokości, dodajemy liść laurowy i gałązkę tymianku lub rozmarynu.
  • Mięso dusimy na średnim ogniu przez około 20 minut. Powstały sos opcjonalnie zagęszczamy roztworem wody i skrobi.
  • Klopsiki podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną lub makaronem bezglutenowym.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating