Kisiel z kulek tapioki
Ugotowałam tapiokę do przeźroczystości kulek, większość z nich się rozpadła podczas gotowania. Otrzymałam w ten sposób bardzo smaczny kisiel z atrakcyjnym żelowym “kulkowym” efektem, wyczuwalnym podczas konsumpcji.Jeśli więc zalega w waszych szafkach tapioka w kulkach i macie ochotę na kisiel, nic prostszego.Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 10 minuty min.
Ilość porcji 350 ml
Składniki
- 50 g dużych kulek z tapioki
- 50 ml naturalnego soku z wiśni + 100 ml zimnej wody
- 1-2 łyż. syropu klonowego lub cukru trzcinowego
- 250-300 ml przegotowanej wody
Przygotowanie
- Tapiokę zalewamy zimnym sokiem z wodą, odstawiamy na 30 minut.
- Namoczoną tapiokę przelewamy do rondelka, dolewamy 250 ml ciepłej wody i gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut do momentu, aż kulki zrobią się przeźroczyste, a kisiel zgęstnieje.
- Jeśli kisiel wydaje się za gęsty dolewamy więcej ciepłej wody, mieszamy.
- Doprawiamy syropem roślinnym lub cukrem do smaku.