Kasza jaglana z tymiankiem
Kasza jaglana w pewnym okresie życia mojego alergika stała się podstawą jego diety. Bezglutenowa, zasadowa, bogata w cenne składniki odżywcze sprawdza się na wytrawnie i na słodko. Przekonałam się, że z kaszy można wyczarować niezliczone ilości potraw. Jako dodatek do dań obiadowych zastąpi ziemniaki, ryż czy inne kasze. Nasza ulubiona, na sypko, przyprawiona jest tymiankiem.
Czas przygotowania 20 minuty min.
Ilość porcji 600 g
Składniki
- 1 miarka suchej kaszy jaglanej (1 miarka to 250 ml)
- 1½ miarki gorącej wody
- ½ łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka oleju lnianego lub z pestek winogron
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, kilka razy wstrząsamy patelnią, aby się nie przypaliła. Gdy czujemy zapach kaszy, kończymy prażenie.
- Uprażoną kaszę płuczemy gorącą, przegotowaną wodą.
- Dolewamy świeżej gorącej wody, wsypujemy sól, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, nie mieszając przez 4 minuty.
- Odstawiamy garnek z kaszą, pozostawiamy przykryty przez 10 minut.
- Do ugotowanej, jeszcze ciepłej kaszy dodajemy łyżkę oleju i tymianek, doprawiamy do smaku, mieszamy.
- Podajemy na ciepło jako zamiennik ryżu lub ziemniaków, wykorzystujemy do przygotowania kopytek czy pierogów.