Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Żeby kaszę jaglaną wykorzystać do przygotowania takich dań jak pierogi czy kopytka, musimy ją ugotować na mokro, czyli w większej ilości wody.
  • Kasza jaglana to źródło magnezu, żelaza, potasu, krzemionki oraz witamin B₁ i B₆. Warto ją przygotowywać również w postaci słodkich deserów, które z powodzeniem zastąpią tradycyjne słodycze.
  • Tak przygotowaną kaszę jaglaną bez soli mogą spożywać dzieci w połowie 1. roku życia.

Kasza jaglana z tymiankiem

ok. 600 g, 751 kcal

100 g: 125 kcal

Białko: 3,3 g

Tłuszcze: 2,6 g

Węglowodany: 21,7 g

Błonnik: 1 g

Wapń: 3,2 mg

Żelazo: 1,5 mg

Magnez: 31,2 mg

Potas: 69,7 mg

Witamina B1: 0,2 mg

Witamina B6: 0,2 mg

NKT: 0,4 g

  • Tymianek, tak jak bazylia, majeranek, szałwia czy liść laurowy, należy do przypraw rzadko uczulających.
  • Wiadomo już, że pomiędzy roślinami z rodziny wargowych takimi jak mięta, oregano, lawenda, majeranek, tymianek i szałwia może występować zjawisko alergii krzyżowej.

Kasza jaglana z tymiankiem

Kasza jaglana z tymiankiem

Kasza jaglana w pewnym okresie życia mojego alergika stała się podstawą jego diety. Bezglutenowa, zasadowa, bogata w cenne składniki odżywcze sprawdza się na wytrawnie i na słodko. Przekonałam się, że z kaszy można wyczarować niezliczone ilości potraw. Jako dodatek do dań obiadowych zastąpi ziemniaki, ryż czy inne kasze. Nasza ulubiona, na sypko, przyprawiona jest tymiankiem.
Czas przygotowania 20 minuty
Ilość porcji 600 g

Składniki
  

  • 1 miarka suchej kaszy jaglanej (1 miarka to 250 ml)
  • miarki gorącej wody
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka oleju lnianego lub z pestek winogron

Przygotowanie
 

  • Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, kilka razy wstrząsamy patelnią, aby się nie przypaliła. Gdy czujemy zapach kaszy, kończymy prażenie.
  • Uprażoną kaszę płuczemy gorącą, przegotowaną wodą.
  • Dolewamy świeżej gorącej wody, wsypujemy sól, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, nie mieszając przez 4 minuty.
  • Odstawiamy garnek z kaszą, pozostawiamy przykryty przez 10 minut.
  • Do ugotowanej, jeszcze ciepłej kaszy dodajemy łyżkę oleju i tymianek, doprawiamy do smaku, mieszamy.
  • Podajemy na ciepło jako zamiennik ryżu lub ziemniaków, wykorzystujemy do przygotowania kopytek czy pierogów.

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating