Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Kasza jaglana z truskawkami

Kasza jaglana z truskawkami

Ryż czy makaron z truskawkami to dania z dzieciństwa. Jestem przekonana, że znane w każdym domu.
Kiedy mój alergik zaczął reagować na ryż, podałam mu zamiennie kaszę jaglaną z truskawkami.
Dobrze ugotowana kasza jaglana to podstawa sukcesu tego dania, zbyt rozgotowana sprawi, że danie będzie klejące i nieestetyczne.
Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 20 minuty
Ilość porcji 2

Składniki
  

  • 1 miarka* kaszy jaglanej *miarka to pojemnik 250 ml
  • 1,5 miarki gorącej wody
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżka oleju lnianego lub z pestek winogron
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • śmietana roślinna bezglutenowa

Przygotowanie
 

  • Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, miksujemy wraz z syropem klonowym.
  • Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, kilka razy wstrząsamy patelnią, aby kasza się nie przypaliła.
  • Gdy czujemy zapach kaszy kończymy prażenie Uprażoną kaszę płuczemy gorącą, przegotowaną wodą.
  • Dolewamy świeżej, gorącej wody, wsypujemy sól, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, nie mieszając przez 4 minuty.
  • Odstawiamy garnek z kaszę, pozostawiamy przykryty przez 10 minut.
  • Do ugotowanej, jeszcze ciepłej kaszy dodajemy łyżkę oleju lnianego, mieszamy.
  • Porcję kaszy wykładamy na talerz, dodajemy zmiksowane truskawki, polewamy śmietaną roślinną, podajemy na ciepło.

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating