Kasza jaglana z truskawkami
Ryż czy makaron z truskawkami to dania z dzieciństwa. Jestem przekonana, że znane w każdym domu.Kiedy mój alergik zaczął reagować na ryż, podałam mu zamiennie kaszę jaglaną z truskawkami.Dobrze ugotowana kasza jaglana to podstawa sukcesu tego dania, zbyt rozgotowana sprawi, że danie będzie klejące i nieestetyczne.Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 20 minuty min.
Ilość porcji 2
Składniki
- 1 miarka* kaszy jaglanej *miarka to pojemnik 250 ml
- 1,5 miarki gorącej wody
- szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżka oleju lnianego lub z pestek winogron
- 300 g truskawek
- 2 łyżki syropu klonowego
- śmietana roślinna bezglutenowa
Przygotowanie
- Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, miksujemy wraz z syropem klonowym.
- Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, kilka razy wstrząsamy patelnią, aby kasza się nie przypaliła.
- Gdy czujemy zapach kaszy kończymy prażenie Uprażoną kaszę płuczemy gorącą, przegotowaną wodą.
- Dolewamy świeżej, gorącej wody, wsypujemy sól, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, nie mieszając przez 4 minuty.
- Odstawiamy garnek z kaszę, pozostawiamy przykryty przez 10 minut.
- Do ugotowanej, jeszcze ciepłej kaszy dodajemy łyżkę oleju lnianego, mieszamy.
- Porcję kaszy wykładamy na talerz, dodajemy zmiksowane truskawki, polewamy śmietaną roślinną, podajemy na ciepło.