Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Usmażonego karpia, po schłodzeniu, możemy zamrozić.
  • Możemy zrezygnować z marynowania w cebuli, jeśli podejrzewamy uczulenie na czosnek, por, cebulę.
  • Karpia możemy przygotować także z dodatkiem mąki orkiszowej jasnej.
  • Świeży karp to źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (odpowiednio 1,49 g i 0,7 g/100 g) oraz niezbędnej do funkcjonowania całego naszego organizmu witaminy D (5 μg/100 g).
  • Białka ryb są silnymi alergenami. Reakcje alergiczne najczęściej są natychmiastowe.
  • Właściwości alergizujące ryb zmniejszają się pod wpływem wysokiej temperatury (gotowanie, smażenie).
  • Karpia wigilijnego można podać dzieciom od 3. roku życia.

Karp wigilijny (według dziadka Julka)

Karp wigilijny (według dziadka Julka)

Kolejne danie, bez której w naszej rodzinie nie wyobrażamy sobie Wigilii. Każdego roku tak samo przygotowana ryba to smak tradycji, dzieciństwa i wspomnień. Ryby należą do silnych alergenów, należy więc bardzo ostrożnie wprowadzać je do diety alergika. Karp na szczęście jest tolerowany przez mojego syna.
Czas przygotowania 25 minuty
Czas marynowania 12 godziny
Ilość porcji 4

Składniki
  

  • 4 filety z karpia lub 4 porcje świeżego karpia
  • 2-3 białe cebule
  • sól morska do smaku
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku
  • sok z cytryny można pominąć
  • mąka owsiana bezglutenowa do obtoczenia
  • olej do smażenia np. rzepakowy

Przygotowanie
 

  • Kawałki ryby płuczemy, osuszamy, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Cebule obieramy, kroimy w talarki.
  • Karpia umieszczamy w większym naczyniu, przekładamy talarkami cebuli, naczynie przykrywamy folią spożywczą lub przykrywką i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Następnego dnia rybę oczyszczamy z cebuli i obtaczamy dokładnie w mące.
  • Rozgrzewamy olej na patelni, smażymy rybę na średnim ogniu, na rumiano z każdej strony.
  • Podajemy z dodatkiem dozwolonego pieczywa.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating