Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Jeśli nie mamy dostępu do owoców ekologicznych, przed wyciśnięciem soku dokładnie szorujemy pomarańczę, zanurzamy na chwilę we wrzącej wodzie i dopiero przekrawamy, by wycisnąć sok.
  • Kaczkę można też zapiec z dodatkiem obranych pomarańczy.
  • Mięso kacze to dobre źródło żelaza oraz niacyny (witaminy B3).
  • Danie to wprowadzamy do diety dziecka powyżej 2. roku życia.

Kaczka w pomarańczach

4 porcje, 1111 kcal

1 porcja: 278 kcal

Białko: 29 g

Tłuszcze: 7,8 g

Węglowodany: 19,5 g

Błonnik: 2,9 g

Potas: 301,7 mg

Wapń: 67,5 mg

Żelazo: 5,1 mg

Magnez: 20,7 mg

Witamina C: 76,8 mg

  • Kaczka może wywoływać reakcje alergiczne, szczególnie u osób z alergią na jajka i mięso innych ptaków.
  • Alergeny cytrusów mogą być przyczyną zarówno alergii pokarmowej, kontaktowej, jak i wziewnej.
  • Na pomarańcze reagują najczęściej osoby uczulone na pyłki traw i brzoskwinie.
  • Uczuleni na pomarańcze mogą nie tolerować także oliwy z oliwek.
  • Osoby z alergią na nasiona i miąższ pomarańczy zareagują krzyżowo po zjedzeniu orzechów nerkowca i orzeszków ziemnych.
  • Osoby uczulone na pyłki roślin zielnych mogą krzyżowo zareagować po spożyciu takich przypraw jak: papryka, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon i imbir.

Kaczka w pomarańczach

Kaczka w pomarańczach

Danie na niedzielny obiad, które przygotujemy w krótkim czasie. Lubię je, bo właściwie nie trzeba się przy nim napracować, a wygląda efektownie i jest bardzo smaczne. Po raz kolejny zachęcam, by kupować mięso w ekologicznych zagrodach i mieć pewność co do jego jakości. W przypadku alergii na cytrusy kaczkę możemy przygotować z jabłkami lub śliwkami.
Czas przygotowania 50 minuty
Czas marynowania 1 godzina
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 278 kcal

Składniki
  

  • 4 piersi kaczki
  • 2 łyżki klarowanego, stopionego masła lub oleju roślinnego
  • sól morska lub himalajska

na marynatę

  • 3 łyżki syropu klonowego lub melasy z chleba świętojańskiego
  • sok z 1 dużej, słodkiej pomarańczy
  • 1 łyżka startego, świeżego imbiru
  • 1–2 pomarańcze do ozdobienia

Przygotowanie
 

  • Z wyciśniętego soku z pomarańczy, syropu klonowego i startego imbiru tworzymy marynatę.
  • Piersi kaczki płuczemy, oczyszczamy i osuszamy. Nacinamy ich skórkę na krzyż, solimy.
  • Mięso zanurzamy w przygotowanej marynacie i wstawiamy do lodówki na godzinę.
  • Nagrzewamy piekarnik (termoobieg) do 180°C.
  • Zamarynowane mięso układamy w żaroodpornym naczyniu skórkądo spodu.
  • Z wierzchu smarujemy je masłem klarowanym.
  • Naczynie przykrywamy folią aluminiową, matową stroną do dołu.
  • Pieczemy kaczkę przez 15 minut, podczas których ze skórki wytopi się tłuszcz.
  • Przekładamy kawałki mięsa skórką do góry i zapiekamy bez przykrycia przez kolejne 15 minut, od czasu do czasu podlewającje wytopionym sosem i pozostałą marynatą.
  • Sprawdzamy, czy mięso jest wystarczająco miękkie, a skórka chrupiąca. W razie czego dopiekamy kolejne 5 minut.
  • Tradycyjnie kaczkę podajemy z ziemniakami i smażonymi buraczkami.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating