Kaczka w pomarańczach
Danie na niedzielny obiad, które przygotujemy w krótkim czasie. Lubię je, bo właściwie nie trzeba się przy nim napracować, a wygląda efektownie i jest bardzo smaczne. Po raz kolejny zachęcam, by kupować mięso w ekologicznych zagrodach i mieć pewność co do jego jakości. W przypadku alergii na cytrusy kaczkę możemy przygotować z jabłkami lub śliwkami.
Czas przygotowania 50 minuty min.
Czas marynowania 1 godzina godzinę
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 278 kcal
Składniki
- 4 piersi kaczki
- 2 łyżki klarowanego, stopionego masła lub oleju roślinnego
- sól morska lub himalajska
na marynatę
- 3 łyżki syropu klonowego lub melasy z chleba świętojańskiego
- sok z 1 dużej, słodkiej pomarańczy
- 1 łyżka startego, świeżego imbiru
- 1–2 pomarańcze do ozdobienia
Przygotowanie
- Z wyciśniętego soku z pomarańczy, syropu klonowego i startego imbiru tworzymy marynatę.
- Piersi kaczki płuczemy, oczyszczamy i osuszamy. Nacinamy ich skórkę na krzyż, solimy.
- Mięso zanurzamy w przygotowanej marynacie i wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Nagrzewamy piekarnik (termoobieg) do 180°C.
- Zamarynowane mięso układamy w żaroodpornym naczyniu skórkądo spodu.
- Z wierzchu smarujemy je masłem klarowanym.
- Naczynie przykrywamy folią aluminiową, matową stroną do dołu.
- Pieczemy kaczkę przez 15 minut, podczas których ze skórki wytopi się tłuszcz.
- Przekładamy kawałki mięsa skórką do góry i zapiekamy bez przykrycia przez kolejne 15 minut, od czasu do czasu podlewającje wytopionym sosem i pozostałą marynatą.
- Sprawdzamy, czy mięso jest wystarczająco miękkie, a skórka chrupiąca. W razie czego dopiekamy kolejne 5 minut.
- Tradycyjnie kaczkę podajemy z ziemniakami i smażonymi buraczkami.