Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Możemy użyć także gotowej ciecierzycy z zalewy.
  • Zamiast dyni możemy też użyć batatu.
  • U osób z alergią na soję mogą wystąpić reakcje alergiczne ze względu na możliwe reakcje krzyżowe z ciecierzycą, która należy do strączkowych.
  • Reakcje alergiczne możliwe są również po spożyciu słonecznika, który krzyżuje się z pyłkami bylicy.
  • Dynia to źródło witamin A (426 μg/100 g), C (9 mg/100 g), E (1,06 mg/100 g) i K (1,1 μg/100 g).
  • Tak przygotowany hummus przeznaczony jest dla dzieci powyżej 3. roku życia.

Hummus słonecznikowy z dynią

Hummus słonecznikowy z dynią

Tradycyjny hummus zawiera pastę sezamową (tahini). Jest ona doskonałym źródłem wapnia. Niestety sezam bardzo często uczula. Zamiennie możemy użyć pasty słonecznikowej lub dodać uprażonych ziaren słonecznika, jak w przepisie na pastę z pstrągiem.
Czas przygotowania 50 minuty
Ilość porcji 370 g

Składniki
  

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy około 100 g suchej
  • 150 g upieczonej dyni
  • 1 ząbek czosnku opcjonalnie
  • 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy
  • 3–4 łyżki pasty słonecznikowej lub tahini pasta sezamowa
  • sok z cytryny do smaku
  • sól himalajska
  • pieprz biały lub syczuański (można pominąć)
  • 75–100 ml wody
  • natka pietruszki lub inne zioła jako dodatek

Przygotowanie
 

  • Suchą ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc, odlewamy wodę, w której się moczyła, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości około 40 minut. Odcedzamy. Możemy ją obrać ze skórki (łatwo schodzi).
  • Dynię myjemy, kroimy w mniejsze plastry, smarujemy olejem, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C w opcji z termoobiegiem 30–40 minut, studzimy, obieramy ze skórki.
  • W blenderze umieszczamy ugotowaną ciecierzycę, upieczoną dynię, pastę słonecznikową lub sezamową, drobno posiekany ząbek czosnku, olej, część wody i sok z cytryny.
  • Wszystkie składniki dokładnie miksujemy (jeśli pasta wydaje się za gęsta dodajemy, kolejną porcję zimnej wody).
  • Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Hummus polewamy dodatkową oliwą, oprószamy natką pietruszki.

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating