Hummus słonecznikowy z dynią
Tradycyjny hummus zawiera pastę sezamową (tahini). Jest ona doskonałym źródłem wapnia. Niestety sezam bardzo często uczula. Zamiennie możemy użyć pasty słonecznikowej lub dodać uprażonych ziaren słonecznika, jak w przepisie na pastę z pstrągiem.
Czas przygotowania 50 minuty min.
Ilość porcji 370 g
Składniki
- 200 g ugotowanej ciecierzycy około 100 g suchej
- 150 g upieczonej dyni
- 1 ząbek czosnku opcjonalnie
- 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy
- 3–4 łyżki pasty słonecznikowej lub tahini pasta sezamowa
- sok z cytryny do smaku
- sól himalajska
- pieprz biały lub syczuański (można pominąć)
- 75–100 ml wody
- natka pietruszki lub inne zioła jako dodatek
Przygotowanie
- Suchą ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc, odlewamy wodę, w której się moczyła, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości około 40 minut. Odcedzamy. Możemy ją obrać ze skórki (łatwo schodzi).
- Dynię myjemy, kroimy w mniejsze plastry, smarujemy olejem, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C w opcji z termoobiegiem 30–40 minut, studzimy, obieramy ze skórki.
- W blenderze umieszczamy ugotowaną ciecierzycę, upieczoną dynię, pastę słonecznikową lub sezamową, drobno posiekany ząbek czosnku, olej, część wody i sok z cytryny.
- Wszystkie składniki dokładnie miksujemy (jeśli pasta wydaje się za gęsta dodajemy, kolejną porcję zimnej wody).
- Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Hummus polewamy dodatkową oliwą, oprószamy natką pietruszki.