Frużelina wiśniowa
Frużelina wiśniowa to pyszny, gęsty sos przygotowywany ze świeżych lub mrożonych wiśni, idealny jako dodatek do lodów, jogurtów, płatków śniadaniowych, czy nawet jako nadzienie do ciast i naleśników. Ten prosty w przygotowaniu przepis nie tylko uwypukli naturalne, słodko-kwaśne nuty wiśni, ale także pozwoli Ci na chwilę zatrzymać się i cieszyć smakiem owoców, niezależnie od pory roku.Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 15 minuty min.
Składniki
- 300 g mrożonych wypestkowanych wiśni
- 3 łyżki cukru trzcinowego lub 3-4 łyżki syropu roślinnego
- 1 łyżeczka tapioki i 1 łyżka wody
- 1 płaska łyżeczka agaru i 2 łyżki letniej wody
Przygotowanie
- Wiśnie wraz z cukrem umieszczamy w niedużym garnku, podgrzewamy na małym ogniu aż owoce puszczą sok.
- Agar mieszamy z dwiema łyżkami letniej wody.
- Tapiokę rozprowadzamy w łyżce wody.
- Do gorących wiśni wlewamy roztwór z tapioki, mieszamy i od razu dodajemy rozpuszczony agar, gotujemy przez 1-2 minuty
- Frużelinę podajemy od razu na ciepło do jaglanek, owsianek, deserów, ciast i ciasteczek.
- To, co zostanie, przelewamy do małych silikonowych foremek lub pojemniczków i odstawiamy do wystudzenia. Otrzymujemy w ten sposób owocową galaretkę, którą także możemy zjeść na deser lub wykorzystać do dekoracji.