Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Frużelina wiśniowa świetnie pasuje także do domowych gofrów.

Do przygotowania frużeliny możemy wykorzystać inne owoce, także te świeże.

Możemy pominąć agar. Frużelina tylko z tapioką przypomina kisiel.

Zamiast skrobii z tapioki można użyć innej dozwolonej skrobii.

Można także zrezygnować z substancji żelujących.

Mąka z tapioki, inaczej skrobia pozyskiwana z korzenia manioku, jest głównie źródłem węglowodanów.

Wiśnie są bogate w witaminy (szczególnie witaminę C i A), minerały (jak potas), antyoksydanty oraz błonnik. Mają również naturalnie występujące cukry.

Wiśnie mogą wywołać zespół alergii jamy ustnej, szczególnie u osób z alergią na pyłki drzew. OAS charakteryzuje się miejscowymi reakcjami alergicznymi w jamie ustnej i gardle po spożyciu surowych owoców, warzyw lub orzechów.

Osoby uczulone na wiśnie mogą również doświadczać reakcji krzyżowych z innymi owocami z rodziny różowatych, takimi jak jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele czy migdały.

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa to pyszny, gęsty sos przygotowywany ze świeżych lub mrożonych wiśni, idealny jako dodatek do lodów, jogurtów, płatków śniadaniowych, czy nawet jako nadzienie do ciast i naleśników.
Ten prosty w przygotowaniu przepis nie tylko uwypukli naturalne, słodko-kwaśne nuty wiśni, ale także pozwoli Ci na chwilę zatrzymać się i cieszyć smakiem owoców, niezależnie od pory roku.
Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 15 minuty

Składniki
  

  • 300 g mrożonych wypestkowanych wiśni
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub 3-4 łyżki syropu roślinnego
  • 1 łyżeczka tapioki i 1 łyżka wody
  • 1 płaska łyżeczka agaru i 2 łyżki letniej wody

Przygotowanie
 

  • Wiśnie wraz z cukrem umieszczamy w niedużym garnku, podgrzewamy na małym ogniu aż owoce puszczą sok.
  • Agar mieszamy z dwiema łyżkami letniej wody.
  • Tapiokę rozprowadzamy w łyżce wody.
  • Do gorących wiśni wlewamy roztwór z tapioki, mieszamy i od razu dodajemy rozpuszczony agar, gotujemy przez 1-2 minuty
  • Frużelinę podajemy od razu na ciepło do jaglanek, owsianek, deserów, ciast i ciasteczek.
  • To, co zostanie, przelewamy do małych silikonowych foremek lub pojemniczków i odstawiamy do wystudzenia. Otrzymujemy w ten sposób owocową galaretkę, którą także możemy zjeść na deser lub wykorzystać do dekoracji.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating