Flaczki, czyli zupa z boczniaków
Flaczki to danie, które pojawia się w domach naszych rodziców zazwyczaj w pierwszy dzień świąt. Osobiście wolę jednak bardziej nowoczesną ich wersję, a mianowicie zupę z boczniaków.
Czas przygotowania 30 minuty min.
Ilość porcji 3 porcje
Składniki
- 200 g boczniaków
- 1 marchew lub 1/2 batatu
- 1 pietruszka
- 1 cebula biała
- 2 łyżki oleju z pestek winogron lub masła klarowanego (nie dla wegan)
- liść laurowy
- natka pietruszki
- świeży lub suszony lubczyk
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz biały do smaku
- szczypta kurkumy
- 1 l wody
Przygotowanie
- Boczniaki delikatnie opłukujemy, odcinamy ogonki, kroimy w paski o szerokości około 0,5 cm.
- W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy drobno pokrojoną połówkę cebuli, szklimy, dodajemy obrane, pokrojone w drobną kostkę marchew i/lub batat oraz pietruszkę, podsmażamy 1 minutę.
- Dodajemy pokrojone w paski boczniaki, delikatnie mieszamy, podsmażamy na małym ogniu przez 1 minutę.
- Dolewamy wodę, dodajemy listek laurowy, natkę pietruszki, lubczyk i zrumienioną połówkę cebuli, gotujemy do miękkości warzyw.
- Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą do smaku.
- Podajemy na ciepło z dodatkiem pieczywa.