Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Boczniaki są źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Świetnie nadają się na wegańskie kotlety.
  • Przepis na kotlety z boczniaków znajduje się na blogu.
  • Marchew może wywołać objawy alergiczne, szczególnie u osób z alergią na pyłki brzozy i bylicy.
  • Pietruszka może wywołać objawy alergii u osób z alergią na brzozę, chwasty i trawy.
  • Boczniaki to źródło żelaza (1,97 mg/100 g), potasu (420 mg/100 g) oraz witaminy D (29 μg/100 g) i witamin z grupy B.
  • Taką zupę można podać w małych ilościach dzieciom po 7.–8. roku życia.

Flaczki, czyli zupa z boczniaków

Flaczki, czyli zupa z boczniaków

Flaczki to danie, które pojawia się w domach naszych rodziców zazwyczaj w pierwszy dzień świąt. Osobiście wolę jednak bardziej nowoczesną ich wersję, a mianowicie zupę z boczniaków.
Czas przygotowania 30 minuty
Ilość porcji 3 porcje

Składniki
  

  • 200 g boczniaków
  • 1 marchew lub 1/2 batatu
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula biała
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • świeży lub suszony lubczyk
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku
  • szczypta kurkumy
  • 1 l wody

Przygotowanie
 

  • Boczniaki delikatnie opłukujemy, odcinamy ogonki, kroimy w paski o szerokości około 0,5 cm.
  • W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy drobno pokrojoną połówkę cebuli, szklimy, dodajemy obrane, pokrojone w drobną kostkę marchew i/lub batat oraz pietruszkę, podsmażamy 1 minutę.
  • Dodajemy pokrojone w paski boczniaki, delikatnie mieszamy, podsmażamy na małym ogniu przez 1 minutę.
  • Dolewamy wodę, dodajemy listek laurowy, natkę pietruszki, lubczyk i zrumienioną połówkę cebuli, gotujemy do miękkości warzyw.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą do smaku.
  • Podajemy na ciepło z dodatkiem pieczywa.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating