Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Podobną frużelinę możemy zrobić także z jagód.
  • Taką owsiankogryczankę można podać dzieciom po 1 roku życia.
  • Potrawa jest źródłem potasu, magnezu, żelaza, wapnia, cynku oraz witamin: A, B1, B2, E, C, D i beta karotenu.

Fermentowana owsianko-gryczanka z migdałami i frużeliną wiśniową

1 porcja, 513 kcal

Białko: 13 g

Tłuszcze: 17 g

Węglowodany: 80 g

WW: 8

Błonnik: 8,3 g

Potas: 710 mg

Wapń: 586 mg

Magnez: 131,5 mg

Żelazo: 3,5 mg

Cynk: 2,1 mg

Witamina A: 187,5 µg

Beta karoten: 481 µg

Witamina B1: 0,4 mg

Witamina B2: 0,4 mg

Witamina E: 12,2 mg

Witamina C: 22,6 mg

  • Migdały mogą wywołać reakcje alergiczne u osób uczulonych na inne orzechy.
  • Skrobia ziemniaczana, podobnie jak ziemniaki, może wywołać reakcje alergiczne u osób z alergią na pyłki brzozy i lateks.
  • Wiśnie mogą reagować krzyżowo z pyłkami traw, brzozy, olchy i leszczyny.

Fermentowana owsianko-gryczanka z migdałami i frużeliną wiśniową

Fermentowana owsianko-gryczanka z migdałami i frużeliną wiśniową

Czas przygotowania 15 minuty
Ilość porcji 1
Kalorie 513 kcal

Składniki
  

na owsianko-gryczankę

  • 250 ml napoju roślinnego np. migdałowego
  • 3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych górskich
  • 2 łyżki płatków gryczanych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • szczypta soli

na frużelinę

  • 200 g mrożonych wiśni
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej czy z manioku (tapioki)
  • 100 ml zimnej wody
  • płatki migdałowe opcjonalnie

Przygotowanie
 

  • Płatki owsiane, gryczane oraz migdałowe zalewamy napojem roślinnym, mieszamy i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
  • Rano oprószamy szczyptą soli i podgrzewamy na średnim ogniu.
  • Mrożone wypestkowane wiśnie umieszczamy w niedużym garnku, zalewamy syropem klonowym i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, pod przykryciem.
  • W zimnej wodzie rozprowadzamy skrobię i wlewamy do gotujących się wiśni, mieszamy do zgęstnienia.
  • Owsiankę podajemy z ciepłą frużeliną i lekko uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating