Fermentowana owsianko-gryczanka z migdałami i frużeliną wiśniową
Czas przygotowania 15 minuty min.
Ilość porcji 1
Kalorie 513 kcal
Składniki
na owsianko-gryczankę
- 250 ml napoju roślinnego np. migdałowego
- 3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych górskich
- 2 łyżki płatków gryczanych
- 2 łyżki płatków migdałowych
- szczypta soli
na frużelinę
- 200 g mrożonych wiśni
- 1 łyżka ksylitolu
- 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej czy z manioku (tapioki)
- 100 ml zimnej wody
- płatki migdałowe opcjonalnie
Przygotowanie
- Płatki owsiane, gryczane oraz migdałowe zalewamy napojem roślinnym, mieszamy i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
- Rano oprószamy szczyptą soli i podgrzewamy na średnim ogniu.
- Mrożone wypestkowane wiśnie umieszczamy w niedużym garnku, zalewamy syropem klonowym i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, pod przykryciem.
- W zimnej wodzie rozprowadzamy skrobię i wlewamy do gotujących się wiśni, mieszamy do zgęstnienia.
- Owsiankę podajemy z ciepłą frużeliną i lekko uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.