Dżem truskawkowy z kardamonem, limonką i wanilią
Sezon truskawkowy nie może się obejść bez domowych przetworów. W tym roku do dżemu z truskawek dodałam kardamon i wanilię.Dżem truskawkowy z kardamonem pięknie pachnie i smakuje tak ciekawie. Musiałam go szybko zamknąć w słoiczki, bo podjadali wszyscy prosto z garnka.Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 10 minuty min.
Czas smażenia 55 minuty min.
Ilość porcji 600 g
Składniki
- 1,5 kg truskawek waga po przygotowaniu
- 200-250 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżecz. kardamonu
- wanilia z dwóch lasek wanilii
Przygotowanie
- Truskawki myjemy, odszypułkowujemy (b. duże truskawki można przekroić na pół), umieszczamy w dużym raczej płaskim rondlu z grubym dnem, zasypujemy połową cukru i odstawiamy na 2-3 godziny (a najlepiej na noc), aż owoce puszczą sok.
- Następnie całość zagotowujemy i po ostudzeniu pozostawiamy pod przykryciem w na noc (podczas gotowania wytworzy się biała piana, należy ją delikatnie zebrać czyli odszumować).
- Na drugi dzień dżem smażymy ponownie, na małym ogniu (u mnie 3-4 w kuchence elektrycznej) ok. 15 minut, odstawiamy na kilka godzin (minimum 3) po czym znów smażymy dodając pozostały cukier, sok z limonki, kardamon oraz wanilię, kolejne 10-15 minut.
- Na trzeci dzień szykujemy słoiczki (patrz poniżej w opisie pasteryzacji), dżem ponownie smażymy około 10 minut, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Żeby sprawdzić czy dżem ma odpowiednią konsystencję, wylewamy łyżeczkę dżemu na deskę lub talerzyk i patrzymy czy się rozlewa, jeśli tak, smażymy kolejne kilka minut aż zgęstnieje). Pamiętajmy, żeby delikatnie mieszać dżem podczas smażenia drewnianą łyżką, żeby się nie przypalił, zwłaszcza pod koniec smażenia!
- Gorący dżem przekładamy do gorących, suchych (najlepiej wyparzonych w piekarniku) słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy.
Pasteryzacja:
- Słoiki i zakrętki myjemy i odstawiamy na suszarkę, by lekko obeschły. Wstawiamy słoiki do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do 120°C (u mnie termoobieg) i wypiekamy je przez ok. 15 – 20 minut. Gdy przygotowywany dżem ma już odpowiednią konsystencję przekładamy go do gorących słoików i szczelnie zakręcamy. Możemy oczywiście zatrzymać się na tym etapie, stawiając gorące, dobrze zakręcone słoiczki do góry dnem, dla pewności jednak można je zapasteryzować dodatkowo w piekarniku. Słoiki z gorącym dżemem natychmiast po zakręceniu ponownie wstawiamy więc do piekarnika i pasteryzujemy je w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.