Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Można oczywiście usmażyć dżem w dwa dni, ja lubię smażyć go dłużej i powoli, delikatnie mieszając, aby truskawki się całkowicie nie rozpadły.

Jeśli nie mamy laski wanilii, można dodać ekstrakt waniliowy 2-3 łyżeczki w zależności od smaku jaki lubimy.

Dżem truskawkowy z kardamonem

600 g, 1290 kcal
100 g: 215 kcal
Białko: 1,9 g
Tłuszcze: 1,1 g
Węglowodany: 49,1 g
Błonnik: 4,8 g
Potas: 346,7 mg
Wapń: 72,8 mg
Magnez: 27,2 mg
Żelazo: 1,87 mg
Cynk: 0,29 mg
Witamina A: 5,1 μg
Beta-karoten: 36,3 μg
Witamina E: 0,31 mg
Witamina B1: 0,07 mg
Witamina B2: 0,16 mg
Witamina B3: 0,72 mg
Witamina B6: 0,15 mg
Foliany: 42,9 μg
Witamina C: 166,4 mg

Dżem truskawkowy z kardamonem, limonką i wanilią

Dżem truskawkowy z kardamonem, limonką i wanilią

Sezon truskawkowy nie może się obejść bez domowych przetworów. W tym roku do dżemu z truskawek dodałam kardamon i wanilię.
Dżem truskawkowy z kardamonem pięknie pachnie i smakuje tak ciekawie. Musiałam go szybko zamknąć w słoiczki, bo podjadali wszyscy prosto z garnka.
Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 10 minuty
Czas smażenia 55 minuty
Ilość porcji 600 g

Składniki
  

  • 1,5 kg truskawek waga po przygotowaniu
  • 200-250 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżecz. kardamonu
  • wanilia z dwóch lasek wanilii

Przygotowanie
 

  • Truskawki myjemy, odszypułkowujemy (b. duże truskawki można przekroić na pół), umieszczamy w dużym raczej płaskim rondlu z grubym dnem, zasypujemy połową cukru i odstawiamy na 2-3 godziny (a najlepiej na noc), aż owoce puszczą sok.
  • Następnie całość zagotowujemy i po ostudzeniu pozostawiamy pod przykryciem w na noc (podczas gotowania wytworzy się biała piana, należy ją delikatnie zebrać czyli odszumować).
  • Na drugi dzień dżem smażymy ponownie, na małym ogniu (u mnie 3-4 w kuchence elektrycznej) ok. 15 minut, odstawiamy na kilka godzin (minimum 3) po czym znów smażymy dodając pozostały cukier, sok z limonki, kardamon oraz wanilię, kolejne 10-15 minut.
  • Na trzeci dzień szykujemy słoiczki (patrz poniżej w opisie pasteryzacji), dżem ponownie smażymy około 10 minut, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Żeby sprawdzić czy dżem ma odpowiednią konsystencję, wylewamy łyżeczkę dżemu na deskę lub talerzyk i patrzymy czy się rozlewa, jeśli tak, smażymy kolejne kilka minut aż zgęstnieje). Pamiętajmy, żeby delikatnie mieszać dżem podczas smażenia drewnianą łyżką, żeby się nie przypalił, zwłaszcza pod koniec smażenia!
  • Gorący dżem przekładamy do gorących, suchych (najlepiej wyparzonych w piekarniku) słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy.

Pasteryzacja:

  • Słoiki i zakrętki myjemy i odstawiamy na suszarkę, by lekko obeschły. Wstawiamy słoiki do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do 120°C (u mnie termoobieg) i wypiekamy je przez ok. 15 – 20 minut. Gdy przygotowywany dżem ma już odpowiednią konsystencję przekładamy go do gorących słoików i szczelnie zakręcamy. Możemy oczywiście zatrzymać się na tym etapie, stawiając gorące, dobrze zakręcone słoiczki do góry dnem, dla pewności jednak można je zapasteryzować dodatkowo w piekarniku. Słoiki z gorącym dżemem natychmiast po zakręceniu ponownie wstawiamy więc do piekarnika i pasteryzujemy je w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating