Dżem truskawkowy z czereśniami
Dżem truskawkowy z czereśniami smakuje wyśmienicie.Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 10 minuty min.
Czas smażenia 40 minuty min.
Ilość porcji 500 g
Składniki
- 600 g truskawek waga po przygotowaniu
- 400 g czereśni po wydrylowaniu
- 150-200 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie
- Truskawki myjemy, odszypułkowujemy (b. duże truskawki można przekroić na pół) umieszczamy w dużym, raczej płaskim rondlu z grubym dnem.
- Czereśnie myjemy i usuwamy pestki, dodajemy do truskawek.
- Owoce zasypujemy połową cukru i odstawiamy na noc, aby puściły sok (pod przykryciem).
- Rano następnego dnia całość zagotowujemy na średnim ogniu (u mnie 4-5 w kuchence elektrycznej), odszumowujemy, zmniejszamy ogień (do 3) i gotujemy bez przykrycia maksymalnie 10 minut, odstawiamy do wystudzenia.
- Wieczorem znów podsmażamy około 10 minut na bardzo małym ogniu (u mnie 3) bez przykrycia, dosypujemy pozostały cukier i wlewamy sok z cytryny, mieszamy, odstawiamy (przykrywamy).
- Na drugi dzień dżem smażymy ponownie, na małym ogniu ok. 10-15 minut, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Dżem ma kawałki owoców, jeśli taki lubicie niech taki zostanie. Ja rozdrobniłam owoce przy użyciu ręcznego blendera (delikatnie, nie na papkę). Żeby sprawdzić czy dżem ma odpowiednią konsystencję, wylewamy łyżeczkę dżemu na deskę lub talerzyk i patrzymy czy się rozlewa, jeśli tak, smażymy kolejne kilka minut aż zgęstnieje. Pamiętajmy, żeby delikatnie mieszać dżem podczas smażenia drewnianą łyżką, żeby się nie przypalił, zwłaszcza pod koniec smażenia!
- Gorący dżem przekładamy do gorących, suchych (najlepiej wyparzonych w piekarniku) słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy.
Pasteryzacja sucha:
- Słoiki i zakrętki myjemy i odstawiamy na suszarkę, by lekko obeschły.
- Wstawiamy słoiki do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do 120°C (u mnie termoobieg) i wypiekamy je przez ok. 15 – 20 minut.
- Gdy przygotowywany dżem ma już odpowiednią konsystencję przekładamy go (u mnie jest ciepły) do gorących słoików i szczelnie zakręcamy.
- Możemy oczywiście zatrzymać się na tym etapie, stawiając gorące, dobrze zakręcone słoiczki do góry dnem, dla pewności jednak można je zapasteryzować dodatkowo w piekarniku.
- Słoiki z gorącym dżemem natychmiast po zakręceniu ponownie wstawiamy więc do piekarnika i pasteryzujemy je w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.