Dżem truskawkowo-jagodowy
Dżem truskawkowo-jagodowy wyszedł bardzo smaczny.Moje dżemy smażę tradycyjnie przez 2-3 dni, nie dodaję żadnych polepszaczy.Ilość cukru trzcinowego zmniejszam do minimum i uzależniam od naturalnej słodkości owoców.Zapraszam i życzę Smacznego.
Czas przygotowania 15 minuty min.
Czas smażenia 50 minuty min.
Ilość porcji 500 g
Składniki
- 700 g truskawek (waga po przygotowaniu)
- 300 g jagód
- 150 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
Przygotowanie
- Truskawki myjemy, odszypułkowujemy (b. duże truskawki można przekroić na pół) umieszczamy w dużym raczej płaskim rondlu z grubym dnem.
- Jagody bardzo dokładnie myjemy ciepłą wodą (ja używam nawet bardzo ciepłej), kilka razy płuczemy, dodajemy do truskawek.
- Owoce zasypujemy połową cukru i odstawiamy na noc, aby puściły sok (pod przykryciem).
- Rano następnego dnia całość zagotowujemy na średnim ogniu (u mnie 4 w kuchence elektrycznej), odszumowujemy, zmniejszamy ogień (do 3) i gotujemy bez przykrycia maksymalnie 10 minut.
- Wieczorem znów podsmażamy około 10 minut na bardzo małym ogniu (u mnie 3) bez przykrycia, dosypujemy pozostały cukier i wlewamy sok z limonki, mieszamy i odstawiamy.
- Na drugi dzień dżem smażymy ponownie, na małym ogniu ok. 10-15 minut i wieczorem jeśli to konieczne raz jeszcze, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Żeby sprawdzić czy dżem ma odpowiednią konsystencję, wylewamy łyżeczkę dżemu na deskę lub talerzyk i patrzymy czy się rozlewa, jeśli tak, smażymy kolejne kilka minut aż zgęstnieje). Pamiętajmy, żeby delikatnie mieszać dżem podczas smażenia drewnianą łyżką, żeby się nie przypalił, zwłaszcza pod koniec smażenia!
- Ja delikatnie zblendowałam truskawki w gotowym już dżemie.
- Gorący dżem przekładamy do gorących, suchych (najlepiej wyparzonych w piekarniku) słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy.
Pasteryzacja:
- Słoiki i zakrętki myjemy i odstawiamy na suszarkę, by lekko obeschły.
- Wstawiamy słoiki i zakrętki do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do 120°C (u mnie termoobieg) i wypiekamy je przez ok. 15 – 20 minut.
- Gdy przygotowywany dżem ma już odpowiednią konsystencję przekładamy go (u mnie jest ciepły) do gorących słoików i szczelnie zakręcamy (możemy wcześniej jeszcze przetrzeć zakrętki spirytusem).
- Możemy oczywiście zatrzymać się na tym etapie, stawiając gorące, dobrze zakręcone słoiczki do góry dnem, dla pewności jednak można je zapasteryzować dodatkowo w piekarniku.
- Słoiki z gorącym dżemem natychmiast po zakręceniu ponownie wstawiamy więc do piekarnika i pasteryzujemy je w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.