Dżem z rabarbaru i moreli z pomarańczą
Przyznaję, że to pierwszy rabarbarowy dżem w naszej rodzinie, także biorąc pod uwagę moich rodziców, teściów itd. Jakoś nigdy nikomu nie przyszło do głowy, aby zrobić taki dżem.Życzę Smacznego.
Czas przygotowania 15 minuty min.
Czas smażenia 1 godzina godzinę
Ilość porcji 1 kg
Składniki
- 1 kg rabarbaru waga po przygotowaniu
- 200 g suszonych moreli
- sok z 2 dużych słodkich pomarańczy + otarta skórka z 1 pomarańczy
- ok. 450 g cukru
- sok z ½ cytryny
Przygotowanie
- Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 1-1,5 cm kawałki (obrałam go z najgrubszych części), a następnie dodać sok z cytryny.
- Zasypać cukrem wymieszanym z otartą skórką z pomarańczy i odstawić na kilka godzin, aż rabarbar puści sok.
- Następnie całość zagotować i po ostudzeniu pozostawić pod przykryciem w chłodnym miejscu na noc (możemy pominąć ten etap smażąc dżem od razu, jednak wtedy może to trwać nieco dłużej).
- Morele pokroić w paski, zalać podgrzanym uprzednio sokiem pomarańczowym i pozostawić na kilka godzin, aż morele napęcznieją (moczyłam je całą noc).
- Wymieszać morele z rabarbarem (jeśli nie wchłonęły całego soku pomarańczowego, to możemy je odsączyć, by dżem nie był zbyt rzadki), zagotować i smażyć na wolnym ogniu przez ok. 45 minut lub do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
- Gorący dżem przełożyć do gorących, suchych (najlepiej wyparzonych w piekarniku) słoiczków, szczelnie zakręcić i ewentualnie zapasteryzować.