Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Dżem z rabarbaru i moreli z pomarańczą

1000 g, 2580 kcal
100 g: 258 kcal
Białko: 1,8 g
Tłuszcze: 0,4 g
Węglowoany: 61,7 g
Błonnik: 5,5 g
Potas: 519,4 mg
Wapń: 90,3 mg
Magnez: 24,7 mg
Żelazo: 1,43 mg
Cynk: 0,32 mg
Witamina A: 275 μg
Beta-karoten: 1648,9 μg
Witamina E: 0,83 mg
Witamina B1: 0,08 mg
Witamina B2: 0,1 mg
Witamina B3: 1,18 mg
Witamina B6: 0,13 mg
Foliany: 16,8 μg
Witamina C: 29,5 mg

Dżem z rabarbaru i moreli z pomarańczą

Dżem z rabarbaru i moreli z pomarańczą

Przyznaję, że to pierwszy rabarbarowy dżem w naszej rodzinie, także biorąc pod uwagę moich rodziców, teściów itd. Jakoś nigdy nikomu nie przyszło do głowy, aby zrobić taki dżem.
Życzę Smacznego.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas smażenia 1 godzina
Ilość porcji 1 kg

Składniki
  

  • 1 kg rabarbaru waga po przygotowaniu
  • 200 g suszonych moreli
  • sok z 2 dużych słodkich pomarańczy + otarta skórka z 1 pomarańczy
  • ok. 450 g cukru
  • sok z ½ cytryny

Przygotowanie
 

  • Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 1-1,5 cm kawałki (obrałam go z najgrubszych części), a następnie dodać sok z cytryny.
  • Zasypać cukrem wymieszanym z otartą skórką z pomarańczy i odstawić na kilka godzin, aż rabarbar puści sok.
  • Następnie całość zagotować i po ostudzeniu pozostawić pod przykryciem w chłodnym miejscu na noc (możemy pominąć ten etap smażąc dżem od razu, jednak wtedy może to trwać nieco dłużej).
  • Morele pokroić w paski, zalać podgrzanym uprzednio sokiem pomarańczowym i pozostawić na kilka godzin, aż morele napęcznieją (moczyłam je całą noc).
  • Wymieszać morele z rabarbarem (jeśli nie wchłonęły całego soku pomarańczowego, to możemy je odsączyć, by dżem nie był zbyt rzadki), zagotować i smażyć na wolnym ogniu przez ok. 45 minut lub do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
  • Gorący dżem przełożyć do gorących, suchych (najlepiej wyparzonych w piekarniku) słoiczków, szczelnie zakręcić i ewentualnie zapasteryzować.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating