Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Dorada pieczona w piekarniku

Dorada pieczona w piekarniku

Dorada to biała ryba morska, dość często dostępna w sklepach, ale trzeba mieć na uwadze, że to gatunek zagrożony wyginięciem.
Dlatego jeśli ją kupujemy, zwracajmy uwagę czy ryba pochodzi ze zrównoważonych połowów.
Ryba upieczona w piekarniku to pomysł na prosty i dietetyczny obiad, właściwie robi się sam.
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 40 minuty
Ilość porcji 4 szt.

Składniki
  

  • 4 ryby, dorady
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku
  • 4 plasterki cytryny
  • sól morska
  • pieprz biały mielony
  • oliwa z oliwek lub masło klarowane
  • sok z cytryny

Przygotowanie
 

  • Ryby opłukujemy zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, ostrym nożem nacinamy pod skosem ich grzbiety, solimy i pieprzymy z zewnątrz i od środka.
  • Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • W środek ryby wkładamy po pół ząbka czosnku, po gałązce rozmarynu lub tymianku oraz po plasterku cytryny bez skórki.
  • Rybę smarujemy oliwą lub stopionym masłem klarowanym.
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C w opcji grill (lub grill z termoobiegiem).
  • Pieczemy przez 25-30 minut.
  • Podajemy od razu z ugotowanym na sypko ryżem i surowymi warzywami lub z warzywami także pieczonymi w piekarniku.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating