Dorada pieczona w piekarniku
Dorada to biała ryba morska, dość często dostępna w sklepach, ale trzeba mieć na uwadze, że to gatunek zagrożony wyginięciem.Dlatego jeśli ją kupujemy, zwracajmy uwagę czy ryba pochodzi ze zrównoważonych połowów.Ryba upieczona w piekarniku to pomysł na prosty i dietetyczny obiad, właściwie robi się sam.Zapraszam po przepis i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 40 minuty min.
Ilość porcji 4 szt.
Składniki
- 4 ryby, dorady
- 2 ząbki czosnku
- 4 gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku
- 4 plasterki cytryny
- sól morska
- pieprz biały mielony
- oliwa z oliwek lub masło klarowane
- sok z cytryny
Przygotowanie
- Ryby opłukujemy zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, ostrym nożem nacinamy pod skosem ich grzbiety, solimy i pieprzymy z zewnątrz i od środka.
- Skrapiamy sokiem z cytryny.
- W środek ryby wkładamy po pół ząbka czosnku, po gałązce rozmarynu lub tymianku oraz po plasterku cytryny bez skórki.
- Rybę smarujemy oliwą lub stopionym masłem klarowanym.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C w opcji grill (lub grill z termoobiegiem).
- Pieczemy przez 25-30 minut.
- Podajemy od razu z ugotowanym na sypko ryżem i surowymi warzywami lub z warzywami także pieczonymi w piekarniku.