Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Zakwas z buraków zawiera sporą dawkę witaminy C, wzmacnia odporność, reguluje florę bakteryjną w jelitach, możemy go więc stosować na co dzień, nie tylko od święta.
  • Buraki zawierają betacyjaniny, które wykazują działanie antyoksydacyjne.
  • Świeże buraki są doskonałym źródłem kwasu foliowego, zawierają również żelazo, wapń, potas i magnez.
  • Barszcz na takim zakwasie można podać dziecku od 3. roku życia.

Domowy zakwas z buraków

Domowy zakwas z buraków

To idealny zakwas do przyrządzenia wigilijnego barszczu. Dla alergika przygotowujemy barszcz mniej kwaśny, umiarkowany w smaku.
Czas przygotowania 20 minuty
Ilość porcji 1 litr

Składniki
  

  • 3–5 buraków w zależności od wielkości
  • 5–6 ząbków czosnku liść laurowy wedle uznania
  • 1 łyżeczka soli morskiej na 1 l przegotowanej wody można bez soli

dodatkowo

  • słój szklany lub garnek gliniany
  • gaza apteczna i gumka recepturka

Przygotowanie
 

  • Słój dokładnie myjemy i wyparzamy wrzątkiem.
  • Buraki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki.
  • Czosnek obieramy i przekrawamy na pół.
  • W przegotowanej letniej wodzie rozpuszczamy sól.
  • Pokrojone buraki umieszczamy w słoju, dodajemy czosnek, liść laurowy (który wciskamy między buraki), zalewamy roztworem wody z solą na wysokość 2 cm powyżej warstwy buraków.
  • Otwór słoja przykrywamy gazą lub czystą ściereczką i odstawiamy na 4–7 dni w ciepłe miejsce w kuchni (czas powstania zakwasu zależy od temperatury miejsca, w którym stoi).
  • Zaglądamy do zakwasu po dwóch dniach, zbieramy powstałą niewielką piankę (najlepiej łyżką drewnianą).
  • Gotowy, esencjonalny zakwas o głębokim kolorze i wyczuwalnym kwaśnym zapachu przelewamy do butelki lub słoiczka, zakręcamy szczelnie i przetrzymujemy w lodówce około trzech tygodni.

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating