Domowy zakwas z buraków
To idealny zakwas do przyrządzenia wigilijnego barszczu. Dla alergika przygotowujemy barszcz mniej kwaśny, umiarkowany w smaku.
Czas przygotowania 20 minuty min.
Ilość porcji 1 litr
Składniki
- 3–5 buraków w zależności od wielkości
- 5–6 ząbków czosnku liść laurowy wedle uznania
- 1 łyżeczka soli morskiej na 1 l przegotowanej wody można bez soli
dodatkowo
- słój szklany lub garnek gliniany
- gaza apteczna i gumka recepturka
Przygotowanie
- Słój dokładnie myjemy i wyparzamy wrzątkiem.
- Buraki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki.
- Czosnek obieramy i przekrawamy na pół.
- W przegotowanej letniej wodzie rozpuszczamy sól.
- Pokrojone buraki umieszczamy w słoju, dodajemy czosnek, liść laurowy (który wciskamy między buraki), zalewamy roztworem wody z solą na wysokość 2 cm powyżej warstwy buraków.
- Otwór słoja przykrywamy gazą lub czystą ściereczką i odstawiamy na 4–7 dni w ciepłe miejsce w kuchni (czas powstania zakwasu zależy od temperatury miejsca, w którym stoi).
- Zaglądamy do zakwasu po dwóch dniach, zbieramy powstałą niewielką piankę (najlepiej łyżką drewnianą).
- Gotowy, esencjonalny zakwas o głębokim kolorze i wyczuwalnym kwaśnym zapachu przelewamy do butelki lub słoiczka, zakręcamy szczelnie i przetrzymujemy w lodówce około trzech tygodni.