Domowe paluszki rybne
Przygotowanie zdrowszej wersji popularnych paluszków rybnych jest bardzo proste. Maluchy lubią dania, które można wziąć w rączkę.Z takimi paluszkami nastolatki natomiast, otrzymują zdrową wersję dania typu fast-food.Dania smażone należy ograniczać w diecie, ale raz na jakiś czas nie zaszkodzą.Zwracajmy uwagę na pochodzenie ryb, które serwujemy na naszych stołach.
Czas przygotowania 20 minuty min.
Ilość porcji 3
Składniki
- 300 g polędwicy z dorsza
- sól himalajska
- biały pieprz można pominąć
- słodka papryka jeśli dozwolona
- sok z cytryny
- mąka orkiszowa jasna do obtoczenia
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
na zawiesinę:
- 50 g mąki orkiszowej jasnej
- ok. 100 ml zimnej wody
- ok. 100 g domowej bułki tartej
dodatkowo:
- frytki z batatów (przepis w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“, str. 203) lub pieczone ziemniaczki
Przygotowanie
- Polędwicę z dorsza płuczemy, osuszamy, kroimy na ok. 1,5 cm kawałki.
- Rybę solimy, pieprzymy, oprószamy papryką i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 10 minut do lodówki.
- Składniki na zawiesinę umieszczamy w głębokim talerzu, mieszamy ze sobą tworząc roztwór o gęstości śmietany.
- Kawałki dorsza obtaczamy w mące, odkładamy na duży talerz, aby nie stykały się ze sobą, następnie maczamy w roztworze z mąki i panierujemy w bułce tartej, gotowe porcje odkładamy na czysty talerz.
- Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem masła klarowanego lub oleju do smażenia.
- Na rozgrzanym tłuszczu układamy kawałki dorsza i smażymy równomiernie z każdej ze stron, na rumiany kolor (na średnim ogniu, żeby nie przypalić).
- Usmażone paluszki rybne osuszamy na ręczniku papierowym i podajemy na talerz z dodatkiem frytek z batatu lub pieczonych ziemniaczków.