Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Domowe paluszki rybne

Domowe paluszki rybne

Przygotowanie zdrowszej wersji popularnych paluszków rybnych jest bardzo proste. Maluchy lubią dania, które można wziąć w rączkę.
Z takimi paluszkami nastolatki natomiast, otrzymują zdrową wersję dania typu fast-food.
Dania smażone należy ograniczać w diecie, ale raz na jakiś czas nie zaszkodzą.
Zwracajmy uwagę na pochodzenie ryb, które serwujemy na naszych stołach.
Czas przygotowania 20 minuty
Ilość porcji 3

Składniki
  

  • 300 g polędwicy z dorsza
  • sól himalajska
  • biały pieprz można pominąć
  • słodka papryka jeśli dozwolona
  • sok z cytryny
  • mąka orkiszowa jasna do obtoczenia
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

na zawiesinę:

  • 50 g mąki orkiszowej jasnej
  • ok. 100 ml zimnej wody
  • ok. 100 g domowej bułki tartej

dodatkowo:

  • frytki z batatów (przepis w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“, str. 203) lub pieczone ziemniaczki

Przygotowanie
 

  • Polędwicę z dorsza płuczemy, osuszamy, kroimy na ok. 1,5 cm kawałki.
  • Rybę solimy, pieprzymy, oprószamy papryką i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 10 minut do lodówki.
  • Składniki na zawiesinę umieszczamy w głębokim talerzu, mieszamy ze sobą tworząc roztwór o gęstości śmietany.
  • Kawałki dorsza obtaczamy w mące, odkładamy na duży talerz, aby nie stykały się ze sobą, następnie maczamy w roztworze z mąki i panierujemy w bułce tartej, gotowe porcje odkładamy na czysty talerz.
  • Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem masła klarowanego lub oleju do smażenia.
  • Na rozgrzanym tłuszczu układamy kawałki dorsza i smażymy równomiernie z każdej ze stron, na rumiany kolor (na średnim ogniu, żeby nie przypalić).
  • Usmażone paluszki rybne osuszamy na ręczniku papierowym i podajemy na talerz z dodatkiem frytek z batatu lub pieczonych ziemniaczków.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating