Domowa bułka tarta
Przygotowując własną bułkę tartą, mamy pewność, że nie zawiera ona żadnych niepotrzebnych dodatków. Nie kupuję tej gotowej. Przygotowanie własnej zabiera tylko kilka minut. Nigdy mi jej nie brakuje, bo zawsze w piekarniku znajdę kilka kawałków wysuszonego pieczywa. W przypadku, gdy alergik jest uczulony na różne zboża, taka bułka jest wybawieniem. Przygotowujemy ją tylko z tego rodzaju pieczywa, które w jego diecie jest dozwolone. Bułkę tartą wykorzystujemy do panierowania kotletów i krokietów oraz pieczenia ciast.
Czas przygotowania 10 minuty min.
Ilość porcji 100 g
Kalorie 354 kcal
Składniki
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 ml ciepłej, przegotowanej wody
- ¼ łyżeczki kurkumy opcjonalnie
- ¼ łyżeczki soli morskiej lub kamiennej
Przygotowanie
- Skrawki chleba i bułki, które zostają niezjedzone w domu, umieszczamy sukcesywnie w piekarniku, w jednej z dużych foremek do pieczenia ciast.
- Piekarnik zwykle używany jest często, więc gdy tylko jest ciepły, pieczywo się suszy w zasadzie przy okazji.
- Gdy już uzbiera się odpowiednio duża porcja wysuszonego pieczywa, ścieramy ją przy użyciu blendera lub robota kuchennego na „bułkę tartą”.
- Gotową bułkę przechowujemy w pojemniku do czterech tygodni.