Deser chia z frużeliną jagodową
Deser z nasionami szałwi hiszpańskiej stał się tak popularny, że można go spotkać w niemal każdej kawiarni.Deser chia z frużeliną jagodową przygotowuje się w bardzo prosty sposób, więc po co przepłacać, jak możemy zrobić go samodzielnie w domu.Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 15 minuty min.
Ilość porcji 4
Składniki
- 5 łyżek nasiona chia
- 400 ml mleka kokosowego
- 100 ml wody
- 2-3 łyżki syropu roślinnego
- frużelina jagodowa
przygotowuje się ją podobnie jak frużelinę wiśniową
Przygotowanie
- Mleko podgrzewamy wraz z wodą, dodajemy nasiona chia i syrop roślinny, dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Rano zimny deser przekładamy do mniejszych pucharków, słoiczków czy szklanek, dodajemy przygotowaną i schłodzoną frużelinę jagodową.
- Deser dekorujemy owocami i listkiem mięty, podajemy schłodzony.
- Przechowujemy w lodówce.