Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Możemy użyć odcedzonej fasoli z zalewy lub zupełnie z niej zrezygnować, jeśli występuje podejrzenie o reakcje alergiczne.
  • Przy uczuleniu na soję mogą wystąpić reakcje alergiczne na inne rośliny strączkowe.
  • Przepis na śledzie tradycyjne znajduje się na moim blogu mamaalergikagotuje.pl
  • Składnikami, które mogą wywołać alergię, są fasola oraz ziemniaki.
  • Ziemniaki mogą reagować krzyżowo z pyłkami brzozy, traw oraz lateksem.
  • Ogórków kiszonych nie powinny spożywać osoby z nietolerancją histaminy.
  • Fasola to cenne źródło białka roślinnego oraz błonnika pokarmowego (15,7 g/100 g), żelaza (6,9 mg/100 g), magnezu (169 mg/100 g), wapnia (163 mg/100 g) i niacyny (2,2 mg/100 g).
  • Sałatka przeznaczona jest dla dzieci od 3. roku życia.

Czerwona sałatka

Czerwona sałatka

Czerwona sałatka to tradycyjne danie wigilijne w domu mojego męża. Na smak tej sałatki znaczący wpływ ma jakość buraków. Powinny być jędrne, soczyste i słodkie, najlepiej, aby pochodziły z uprawy ekologicznej. Czerwona sałatka jest idealnym dodatkiem do tradycyjnego śledzia.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania warzyw 40 minuty
Ilość porcji 6 porcji

Składniki
  

  • 3 czerwone buraki
  • 4 ziemniaki sałatkowe
  • 2–3 kiszone ogórki
  • 5 łyżek ugotowanej białej fasoli (mniejszy jaś lub perłowa)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 6 łyżek oleju lnianego
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz biały lub syczuański do smaku

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating