Czekoladowy omlet owsiankowy z owocami
Czas przygotowania 15 minuty min.
Ilość porcji 2
Kalorie 330 kcal
Składniki
- 5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych górskich
- 50 ml gorącej przegotowanej wody
- ½ opakowania naturalnego jogurtu kokosowego (80 g)
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
dodatkowo
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego lub zmielonych nasion chia
- świeże owoce (np. maliny, truskawki, borówki) opcjonalnie
- olej do smażenia opjonalnie
- kakao i inulina do podania opjonalnie
Przygotowanie
- Płatki zalewamy gorącą przegotowaną wodą, odstawiamy na 5 minut.
- Dodajemy jogurt kokosowy, ksylitol, ciemne kakao i zmielone siemię lniane lub nasiona chia, blendujemy na gładką masę.
- Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wykładamy połowę ciasta, patelnię przykrywamy pokrywką, omlet smażymy na małym ogniu do momentu, aż zacznie się odrywać od patelni, gdy nią poruszymy.
- Przewracamy omlet na drugą stronę, dosmażamy przez krótką chwilę.
- Wykładamy na talerz, podajemy z umytymi owocami, posypujemy dodatkowym kakao i opcjonalnie inuliną.