Czekoladowy deser z chia
Taki prosty a smakowity czekoladowy deser z chia przygotujesz w 10 minut. Na efekty napęcznienia ziaren chia (szałwii hiszpańskiej) trzeba będzie jednak poczekać trochę dłużej.Deser smakuje najlepiej po schodzeniu, więc proponuję przygotować go wieczorem i mieć dostępny pod ręką przez cały następny dzień. Osobiście lubię go także na ciepło bez dodatku kakao. Traktuję go wówczas jak typowy pudding podobny do tego, który przygotowuję z tapioki.Życzę Smacznego!
Czas przygotowania 10 minuty min.
Ilość porcji 2
Składniki
- 125 ml mleka kokosowego u mnie bio, 65% kokosa
- 125 ml przegotowanej gorącej wody
- 3 łyżki nasion chia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 4 łyżki syropu klonowego
dodatkowo:
- mrożone maliny
- 2 łyżki syropu klonowego
- świeże maliny
- pistacje lub inne dozwolone dodatki
- listek mięty
Przygotowanie
- Mleko kokosowe mieszamy z przegotowaną gorącą wodą, dodajemy kakao dokładnie rozprowadzamy tworząc jednolity płyn.
- Doprawiamy do smaku syropem klonowym (można dodać kilka kropel soku z cytryny).
- Wsypujemy ziarna chia, dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki do napęcznienia na minimum 3 godziny, a najlepiej na noc.
- Podajemy z malinami zmiksowanymi wraz z syropem na mus, lub w przypadku mrożonych, zmiksowanymi na kruszony malinowy lód.
- Deser posypujemy rozkruszonymi pistacjami lub innymi dozwolonymi dodatkami np. orzeszkami pinii, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi.