Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Taki deser możemy przygotować na dowolnym napoju roślinnym, zwiększając jego ilość o ilość wody. Napój roślinny nie wymaga rozcieńczenia.

Zamiast kakao możemy dodać karob w proszku.

Zamiast syropu klonowego każdą inną substancję słodzącą np. dozwolony miód, syrop daktylowy czy z agawy.

Czekoladowy deser z chia

Czekoladowy deser z chia

Taki prosty a smakowity czekoladowy deser z chia przygotujesz w 10 minut. Na efekty napęcznienia ziaren chia (szałwii hiszpańskiej) trzeba będzie jednak poczekać trochę dłużej.
Deser smakuje najlepiej po schodzeniu, więc proponuję przygotować go wieczorem i mieć dostępny pod ręką przez cały następny dzień. Osobiście lubię go także na ciepło bez dodatku kakao. Traktuję go wówczas jak typowy pudding podobny do tego, który przygotowuję z tapioki.
Życzę Smacznego!
Czas przygotowania 10 minuty
Ilość porcji 2

Składniki
  

  • 125 ml mleka kokosowego u mnie bio, 65% kokosa
  • 125 ml przegotowanej gorącej wody
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 4 łyżki syropu klonowego

dodatkowo:

  • mrożone maliny
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • świeże maliny
  • pistacje lub inne dozwolone dodatki
  • listek mięty

Przygotowanie
 

  • Mleko kokosowe mieszamy z przegotowaną gorącą wodą, dodajemy kakao dokładnie rozprowadzamy tworząc jednolity płyn.
  • Doprawiamy do smaku syropem klonowym (można dodać kilka kropel soku z cytryny).
  • Wsypujemy ziarna chia, dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki do napęcznienia na minimum 3 godziny, a najlepiej na noc.
  • Podajemy z malinami zmiksowanymi wraz z syropem na mus, lub w przypadku mrożonych, zmiksowanymi na kruszony malinowy lód.
  • Deser posypujemy rozkruszonymi pistacjami lub innymi dozwolonymi dodatkami np. orzeszkami pinii, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating