Ciemny sos grzybowy (babci Broni)
Taki ciemny sos grzybowy jest w naszym domu nieodłącznym dodatkiem do wigilijnych pierogów. Jemy go raz w roku i podajemy tylko dorosłym domownikom. Grzyby nie są wskazane w diecie małych dzieci oraz alergików. Dla dzieci możemy przygotować możemy przygotować delikatny sos na bazie pieczarek lub boczniaków.
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
Czas moczenia grzybów 12 godziny godzin
Ilość porcji 2 l
Składniki
- 200 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków
- 3 łyż. oleju roślinnego
- 1 cebula
- 3-4 łyż. mąki owsianej bezglutenowej lub mąki orkiszowej jasnej (zawiera gluten)
- liść laurowy
- ziele angielskie można pominąć
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz biały do smaku
Przygotowanie
- Grzyby płuczemy, moczymy przez noc. Wylewamy wodę, w której się moczyły, zalewamy świeżą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy do miękkości około 40 minut, solimy. Podczas gotowania dolewamy przegotowanej wody, w miejsce tej, która wyparuje.
- Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę, którą dodajemy do gotujących się grzybów.
- Mąkę smażymy na suchej, rozgrzanej patelni, aż uzyska lekko brązowy kolor, cały czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Zimną mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z taką ilością zimnej wody, aby uzyskać roztwór o konsystencji gęstej, lejącej śmietany.
- Gotowy roztwór wlewamy do gotujących się grzybów, energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos wydaje się za gęsty, dolewamy więcej wody.