Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Mąka orkiszowa, podobnie jak pszenna, zawiera gluten, który odpowiada za elastyczność ciasta. Dostarcza jednak więcej składników mineralnych, takich jak magnez, cynk, miedź i mangan.

Ciasto pierogowe orkiszowe

400 g, 900 kcal

1 szt. ok. 13 g: 30 kcal

Białko: 1,2 g 

Tłuszcze: 0,4 g 

Węglowodany: 5,9 g

Błonnik: 0,9 g

Cynk: 0,27 mg

Magnez: 11,3 mg

Żelazo: 0,37 mg

Witamina B₃: 0,57 mg

Ciasto pierogowe orkiszowe

Ciasto pierogowe orkiszowe

Czas przygotowania 45 minuty
Ilość porcji 400 g
Kalorie 900 kcal

Składniki
  

  • Suche pieczywo

Przygotowanie
 

  • Skrawki chleba i bułki, które zostają niezjedzone w domu, umieszczamy sukcesywnie w piekarniku, w jednej z dużych foremek do pieczenia ciast.
  • Piekarnik zwykle używany jest często, więc gdy tylko jest ciepły, pieczywo się suszy w zasadzie przy okazji.
  • Gdy już uzbiera się odpowiednio duża porcja wysuszonego pieczywa, ścieramy ją przy użyciu blendera lub robota kuchennego na „bułkę tartą”.
  • Gotową bułkę przechowujemy w pojemniku do czterech tygodni.

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating