Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Czas przygotowania 3 godziny godzin
Ilość porcji 1 szt.
Sprzęt
- 1 blaszka o wymiarach 33 cm x 25 xm
Składniki
- 500 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyż. cukru pudru trzcinowego
- szczypta soli morskiej
- 200 ml ciepłej wody lub napoju roślinnego
- 100 ml stopionego ciepłego masła klarowanego lub margaryny wegańskiej)
- 100 g jagód
- 100 g kulek czerwonej porzeczki
na rozczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyż. cukru trzcinowego
- 50 ml wody lub napoju z odmierzonej porcji
- 1 łyż. dodatkowej mąki orkiszowej
na kruszonkę:
- 5 łyż. mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyż. cukru trzcinowego
- 2 łyż. zimnego masło klarowanego lub margaryny wegańskiej
- 1 łyż. śmietany kokosowej Planton
Przygotowanie
- Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozkruszamy do dużej miski, dodajemy cukier, ciepłą wodę lub napój oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, bezwietrzne miejsce na mniej więcej 15 minut.
- Do wyrośniętego rozczynu przesiewamy resztę mąki, cukier i sól, dodajemy wodę lub mleko i ciepłą, stopioną margarynę, całość wyrabiamy około 10 minut, aż uzyskamy gładkie ciasto odchodzące od ręki.
- Wyrobione ciasto pozostawiamy w dużej misce lekko natłuszczonej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5–2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
- Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy ze sobą, a następnie rozdrabniamy palcami (kruszymy).
- Wyrośnięte, luźne ciasto drożdżowe z wykładamy do formy i odstawiamy jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Na wyrośnięte ciasto równomiernie rozsypujemy umyte jagody i porzeczki, a następnie kruszonkę.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem. Wkładamy do niego formę z wyrośniętym ciastem i pieczemy 40–45 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru (po 35 minutach brzegi ciasta powinny odchodzić od papieru, sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku).
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie do przestygnięcia na 10 minut, po czym chwytamy delikatnie za papier i przenosimy je na kratkę do całkowitego przestygnięcia.