Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Czas przygotowania 3 godziny
Ilość porcji 1 szt.

Sprzęt

  • 1 blaszka o wymiarach 33 cm x 25 xm

Składniki
  

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyż. cukru pudru trzcinowego
  • szczypta soli morskiej
  • 200 ml ciepłej wody lub napoju roślinnego
  • 100 ml stopionego ciepłego masła klarowanego lub margaryny wegańskiej)
  • 100 g jagód
  • 100 g kulek czerwonej porzeczki

na rozczyn:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyż. cukru trzcinowego
  • 50 ml wody lub napoju z odmierzonej porcji
  • 1 łyż. dodatkowej mąki orkiszowej

na kruszonkę:

  • 5 łyż. mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyż. cukru trzcinowego
  • 2 łyż. zimnego masło klarowanego lub margaryny wegańskiej
  • 1 łyż. śmietany kokosowej Planton

Przygotowanie
 

  • Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozkruszamy do dużej miski, dodajemy cukier, ciepłą wodę lub napój oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, bezwietrzne miejsce na mniej więcej 15 minut.
  • Do wyrośniętego rozczynu przesiewamy resztę mąki, cukier i sól, dodajemy wodę lub mleko i ciepłą, stopioną margarynę, całość wyrabiamy około 10 minut, aż uzyskamy gładkie ciasto odchodzące od ręki.
  • Wyrobione ciasto pozostawiamy w dużej misce lekko natłuszczonej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5–2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  • Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  • Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy ze sobą, a następnie rozdrabniamy palcami (kruszymy).
  • Wyrośnięte, luźne ciasto drożdżowe z wykładamy do formy i odstawiamy jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Na wyrośnięte ciasto równomiernie rozsypujemy umyte jagody i porzeczki, a następnie kruszonkę.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem. Wkładamy do niego formę z wyrośniętym ciastem i pieczemy 40–45 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru (po 35 minutach brzegi ciasta powinny odchodzić od papieru, sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku).
  • Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie do przestygnięcia na 10 minut, po czym chwytamy delikatnie za papier i przenosimy je na kratkę do całkowitego przestygnięcia.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating