Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Ciasto buraczkowe niby czekoladowe

Ciasto buraczkowe niby czekoladowe

Ciasto buraczkowe niby czekoladowe jest pyszne, wilgotne zarówno na drugi, jak i trzeci dzień. Upieczone w okrągłej formie po wystudzeniu może być przekrojone na dwa blaty i stanowić bazę do tortu. Z tego samego przepisu możemy zrobić również muffinki.
Dodatek buraków sprawia, że ciasto jest bogate w błonnik, żelazo, kwas foliowy, potas, magnez, fosfor, witaminę C i witaminy z grupy B.
Ponadto buraki mają działanie przeciwnowotworowe. Za ich ciemnoczerwoną barwę odpowiedzialna jest m.in. betanina, która posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Niestety, zawierają duże ilości kwasu szczawiowego, dlatego przy ich spożyciu należy zadbać o podaż wapnia.
Buraki rzadko uczulają, ale mogą reagować krzyżowo przy alergii na pyłki traw, najczęściej jednak w formie surowej lub w postaci niepasteryzowanego soku.
Czas przygotowania 20 minuty
Czas pieczenia 40 minuty
Ilość porcji 1 szt.

Sprzęt

  • 1 blaszka o wymiarach 17 x 27 cm

Składniki
  

  • 250 g startych buraków pieczonych lub gotowanych na parze
  • 250 ml melasy z chleba świętojańskiego
  • 150 g mąki z sorgo
  • 50 g mąki z komosy ryżowej lub teff
  • 1 łyżecz. sody oczyszczonej
  • 125 ml oleju z pestek winogron lub rzepakowego
  • 2 łyż. zmielonego siemienia lnianego złocistego
  • szczypta soli himalajskiej drobnej
  • 2 różdżki smaku liofilizowane buraczki można pominąć

Przygotowanie
 

  • Buraki bez skórki ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • Olej i melasę z chleba świętojańskiego podgrzewamy w rondelku, mieszamy, odstawiamy na chwilę do przestudzenia, ciepłą wlewamy do miski.
  • Dodajemy starte buraczki i mieszamy, łączymy składniki.
  • Mąki przesiewamy do drugiej miski, dodajemy sodę, szczyptę soli, zmielone siemię lniane i ewentualnie liofilizowane buraczki, mieszamy.
  • Przelewamy mokre składniki do suchych i miksujemy – powstanie gęste ciasto.
  • Nagrzewamy piekarnik do 160°C, w opcji z termoobiegiem.
  • Blaszkę lub naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.
  • Gotowe ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 35–40 minut.
  • Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na kratkę, studzimy.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating