Ciasto buraczkowe niby czekoladowe
Ciasto buraczkowe niby czekoladowe jest pyszne, wilgotne zarówno na drugi, jak i trzeci dzień. Upieczone w okrągłej formie po wystudzeniu może być przekrojone na dwa blaty i stanowić bazę do tortu. Z tego samego przepisu możemy zrobić również muffinki.Dodatek buraków sprawia, że ciasto jest bogate w błonnik, żelazo, kwas foliowy, potas, magnez, fosfor, witaminę C i witaminy z grupy B.Ponadto buraki mają działanie przeciwnowotworowe. Za ich ciemnoczerwoną barwę odpowiedzialna jest m.in. betanina, która posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Niestety, zawierają duże ilości kwasu szczawiowego, dlatego przy ich spożyciu należy zadbać o podaż wapnia. Buraki rzadko uczulają, ale mogą reagować krzyżowo przy alergii na pyłki traw, najczęściej jednak w formie surowej lub w postaci niepasteryzowanego soku.
Czas przygotowania 20 minuty min.
Czas pieczenia 40 minuty min.
Ilość porcji 1 szt.
Sprzęt
- 1 blaszka o wymiarach 17 x 27 cm
Składniki
- 250 g startych buraków pieczonych lub gotowanych na parze
- 250 ml melasy z chleba świętojańskiego
- 150 g mąki z sorgo
- 50 g mąki z komosy ryżowej lub teff
- 1 łyżecz. sody oczyszczonej
- 125 ml oleju z pestek winogron lub rzepakowego
- 2 łyż. zmielonego siemienia lnianego złocistego
- szczypta soli himalajskiej drobnej
- 2 różdżki smaku liofilizowane buraczki można pominąć
Przygotowanie
- Buraki bez skórki ścieramy na drobnych oczkach tarki.
- Olej i melasę z chleba świętojańskiego podgrzewamy w rondelku, mieszamy, odstawiamy na chwilę do przestudzenia, ciepłą wlewamy do miski.
- Dodajemy starte buraczki i mieszamy, łączymy składniki.
- Mąki przesiewamy do drugiej miski, dodajemy sodę, szczyptę soli, zmielone siemię lniane i ewentualnie liofilizowane buraczki, mieszamy.
- Przelewamy mokre składniki do suchych i miksujemy – powstanie gęste ciasto.
- Nagrzewamy piekarnik do 160°C, w opcji z termoobiegiem.
- Blaszkę lub naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.
- Gotowe ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 35–40 minut.
- Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na kratkę, studzimy.